Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATAKLIZMA!

Kiša paralisala Vršac i ugrozila objekte TE Kostolac! (FOTO + VIDEO)

Autor: Ag. | 31.07.2014 - 12:15:00h | Komentara: 2

Tokom protekle noći u Vršcu je pala količina kiše koja se zabeleži za 30 dana tokom prosečnog kišnog meseca. Ugrožena su brojna domaćinstva, a za saobraćaj je zatvoren i podvožnjak na Beogradskom putu. S druge strane bujica vode, koja se sliva sa okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane "Kostolac A", tako da je van pogona od jutros blok A2. Voda posebno ugrožava kop "Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema

Zbog obilnih padavina, 160 litara po metru kvadratnom, što je količina koja se u Vršcu zabeleži za 30 dana tokom prosečnog kišnog meseca, mnogi delovi grada su pod vodom.



Potopljeno je Kuštiljsko naselje, kao i više ulica u Margitskom naselju, Čukurmali, Irigmali i Balati. Ugrožena su brojna domaćinstva. Za saobraćaj je zatvoren i podvožnjak na Beogradskom putu, prenosi portal evrsac.rs.


Štab za vanredne situacije opštine Vršac hitno je angažovao mehanizaciju da pročisti kanale od materijala koje je nanela bujica. Takođe, u Opštu bolnicu i Dom zdravlja poslate su ekipe sa pumpama, jer je voda prodrla u suteren i apoteku.

Poplava u Vršcu

Poplava u Vršcu | Foto: facebook / Sladjana Stošić

Fotografije iz ranih jutarnjih sati, koje Vrščani kače na društvene mreže, pokazuju da se Vršac zaista suočio sa vanrednim ozbiljnim problemom, koji se ne može svrstati u kategoriju “još jedan kišni dan”.

KIŠA U KOSTOLCU PADA VEĆ 10 SATI: Ugroženi vitalni objekti!

Napad se dogodio dok je podizan bedem pored reke Mlave u Drmnu

Napad se dogodio dok je podizan bedem pored reke Mlave u Drmnu | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 

Voda od obilne kiše koja još uvek pada, ugrožava objekte PD "TE - KO Kostolac“, ugroženi su i vitalni objekti termoelektrane i kopova ali i grada Kostolca i okolnih naselja, saopštilo je to privredno društvo.

Nevreme sa jakom kišom i elektroenergetskim pražnjenjem, koje je počelo 30. jula u 22 sata ne prestaje nad Kostolcem i okolinom već 10 sati.

Bujica vode, koja se sliva sa okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane "Kostolac A", tako da je van pogona od jutros blok A2. Voda posebno ugrožava kop "Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema.

Na tom kopu borba se vodi sa bujicama koje nose delove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim delovima kopa, a posebno u domenu najniže tačke kopa i ugljenog sistema, zapadnog dela prvog, drugog i trećeg BTO sistema, kao i na odlagalištu.

Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i trenutno je nemoguće koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone. Ovakvo nevreme se ne pamti, jer je u Kostolcu za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Nevreme se još uvek se ne smiruje i nezahvalne su prognoze u ovom trenutku jer intenzitet padavina ne jenjava.Bezbednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim delovima kompanije zaposleni koji su uspeli da se probiju do radnog mesta rade na sanaciji i sprečavaju veće štete.

Od 23. jula na snazi je naredba o vanrednom stanju u TE - KO Kostolac i mere za rad u teškoj elelmentarnoj nepogodi, navedeno je u saopštenju termoelektrane i kopova Kostolac.

U Medveđi bujice odnele lokalne puteve
Olujno nevreme praćeno jakom kišom, koje je jutros oko šest sati zahvatilo područje opštine Medveđa, oštetilo je asfaltne puteve i stambene objekte u više sela, rekao je Tanjugu predsednik te opštine Slobodan Drašković.


Bujične vode su u potpunosti odnele veći deo puta od pet kilometara ka selu Kapit i naselju Ccokotanci, zatim ka selima Marovac, Djulekare i Rujkovac.


- Više od 100 domaćinstava je zbog potpunog oštećenja više puteva odsečeno od ostatka opštine, a bujica je u naselju Čokotanci odnela stanovnicima sitnu stoku i uništila voćnjake i njive sa kukuruzom i povrćem. Važno je da nema ljudskih žrtava. Ono što možemo sami odmah ćemo početi da saniramo, ali neophodno nam je potrebna i pomoć Vlade Srbije - rekao je Drašković.


Nevreme koje je zahvatilo Medvedju trajalo je oko dva sata i na tom području je palo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Opština Topola zbog nevremena proglasila vanrednu situaciju
Opština Topola od danas je proglasila vanrednu situaciju zbog oluje koja je sinoć zadesila tu opštinu i pričinila ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posledice se još sagledavaju, saopštio je predsednik opštine Dragan Jovanović, koji je i komandant Štaba za vanredne sitaucije.

- Svi lokalni i ratarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Reke su još uvek u svojim koritima, ali je bilo i grada naročito na potezu sela Blaznava, Vinča i Plaskovac, gde su meštani stradali i prošle godine. Ponovo je olujni vetar nosio crepove sa kuća - rekao je Jovanović.


On je dodao da će prve grube procene štete biti urađene do sutra, kada će ponovo zasedati Štab za vanredne situacije i doneti konkretne mere pomoći za sanaciju štete.


- Protivgradna zaštita nije dejstvovala i pored toga što smo imali rakete. Na primer, u Vinči i Plaskovcu je bilo 10 raketa na stanicama. Tražićemo odgovor zašto nije dejstvovano, a strelci su svi bili na svojim mestima - rekao je Jovanović.

Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 31.07.2014 12:59h

    pa citam ovo sve za vrsac a i izjavu predsednika opstine. pa mogao je danas bar kroz prozor kabineta da pogleda pre nego daje takve izjave. a da ne pricam za taj krizni stab koji verovatno nije nikad ni cuo za gudurigko naselje i nema poima kako je nama sto zivimo ovde al samo smo daleko 3 km od centa grada.

  • brrr Vreme: 31.07.2014 21:12h

    e sad smo ga tek obrali bostan,jer ce struja sada da poskupi (pored onig 30 u najavi )jos 130 procenta...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP