Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OVAKO SE U SRBIJI KONTROLIŠU PROIZVODNJA I PRODAJA MESA

Klanica na otvorenom, a inspekciju baš briga!

Autor: R. Irić | 18.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 10

Dok nadležni resori Vlade Srbije pokušavaju da reše problem zabrane izvoza mesa u Rusiju i domaćoj javnosti objasne kako smo to nesmetano uvozili meso iz EU, zaraženo svinjskom kugom, „Alo!“ je otkrio još jedan skandalozan propust nadležnih veterinarskih inspekcija.

Po meso dolaze meštani  Vranja, Bujanovca, Preševa i Gnjilana

Po meso dolaze meštani Vranja, Bujanovca, Preševa i Gnjilana

Svakog vikenda u selu
Ristovac kod Vranja,
na improvizovanoj
pijaci u blatu, kolju se
goveda, telad, jagnjad...
u blatu i izmetu.
Republička i lokalna
inspekcija su samo
prebacivale odgovornost
jedna s druge

Naime, u selu Ristovac kod Vranja, mesecima postoji takozvana klanica na otvorenom gde se svakog vikenda kolje i prodaje najmanje desetak teladi i petnaestak jagnjadi i jarića. Ambijent je kao iz horor filmova - blato, krv, izmet stoke, oderane kože... A psi lutalice razvlače otpad. Cene su 30 do 40 odsto niže nego u prodavnicama, a pored običnih, siromašnih građana Vranja, Bujanovca, Preševa i Gnjilana kupci su i vlasnici restorana, kafana, a navodno, čak i mesara?!


Kafedžije redovni kupci

Nekoliko stotina prolaznika svakog vikenda svedoči o postojanju ove „mesare“. Jedni gledaju proces rada, a drugi se podsmevaju, jedni se krste, a drugi psuju i vlast i državu.
- Svake sam subote na ovoj pijaci. Mislim da je ova scena slika i naše države i naše vlasti. Malopre sam video vlasnika jednog restorana iz Bujanovca koji je kupio nepregledano meso, jer ovde nema ni inspekcije ni policije - kaže Vranjanac Božidar Trajković uz konstataciju kako smo dočekali da siromaštvo spoji i kupce i prodavce.

- Za ovaj skandal jedina je nadležna veterinarska inspekcija iz Vranja. Zašto inspektora nema ovde, nije mi poznato. Doći će valjda kada se neko otruje ovim mesom - kaže za „Alo!“ radnik lokalnog komunalnog predzeća.
Biljana Đorđević iz Veterinarske inspekcije u Vranju izjavila je za „Alo!“ da to nije u njihovoj nadležnosti i uputila nas na Službu za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede, što smo i uradili, ali su odgovori i reakcija izostali.

Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice iz Bujanovca, više puta i na više mesta rekao je da je u pitanju „zločina prema zdravlju ljudi“ i dodao da su sa ovim, međutim, već upoznati nadležni u Ministarstvu poljoprivrede.
- Pouzdano znam da je ovde pre mesec dana boravio Zoran Marinković, načelnik inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Ovako se u Srbiji  kontrolišu  proizvodnja  i prodaja  mesa

Ovako se u Srbiji kontrolišu proizvodnja i prodaja mesa

Video je tu sramotu, fotografisao scene i sve se na tome završilo - priča Milković. „Alo!“ je kontaktirao sa Zoranom Marinkovićem, koji je demantovao da je boravio u Ristovcu i uputio nas na Veterinarsku inspekciju u Vranju, i još preciznije, na već gore pomenutu Biljanu Đorđević!?
- Njoj se obratite sa pitanjima koja vas zanimaju i neće biti problema - poručio je Marinković.

Sveže i  neprovereno  meso odmah  se distribuira  dalje

Sveže i neprovereno meso odmah se distribuira dalje

Jedan od organizatora ovoga „biznisa pod vedrim nebom“ kaže da od „klanice“ u Ristovcu živi desetak tamošnjih porodica kojima je to jedini izvor prihoda.

Rusima smo prodavali meso iz Španije, Hrvatske, Mađarske..
Ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov izjavio je juče da je Moskva spremna da izađe u susret u rešavanju problema oko izvoza mesa iz Srbije u Rusiju. Fjodorov je na početku razgovora sa srpskim ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, naveo da je prema podacima tog ministarstva „u poslednje vreme (u Rusiju) stizalo meso iz trećih zemalja, Hrvatske, Španije, Mađarske, sa oznakama Srbije“, dodajući da se to kosi s međunarodnim pravilima. Naveo je i da je bilo slučajeva da je umesto deklarisane dimljene slanine pronađeno „nešto sasvim drugo“. Predstavnici srpske i ruske vlade dogovorili su se juče u Moskvi, o konkretnim merama za prevazilaženje problema u izvozu svinjskog mesa iz Srbije na to tržište.


„Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju“, izjavio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, istakavši da očekuje skoro rešenje tog problema. Ljajić je kazao da je ruska strana bila potpuno zadovoljna objašnjenjima srpske delegacije.

Poslednji komentari
  • Joksa Vreme: 18.06.2014 07:25h

    Inspektorima samo napuni jednu kesu sa par kila mesa i ima da se prave da je sve u najboljem redu ceo mesec, pa opet ispocetka !!! Dzabe plate primaju i rade svoj poso tek kad dodje do nekog belaja, a i tad gledaju da zbasure !!!

  • Pantelija Vreme: 18.06.2014 08:02h

    Gospođa Biljana neće da se meša u svoj posao. Da ne smeta.

  • CIRINELA Vreme: 18.06.2014 08:29h

    Ništa novo, to se radi godinama samo što se tek sada piše o tome. Više od pola beogradskih ugostitelja nabavlja meso na toj pijaci.

  • Vlada Vreme: 18.06.2014 09:23h

    Ma da ... Svi pprimaju plate, cute I niko nije krv... Ja ne mogu da verujem, da zbog ovog skandala sa Rusijom, niko nije podneo ostavku.. Ako nema krivca, onda je barem nacelnik inspekcije iz moralnih razloga, duzan da podnese ostavku.. Dobili zuti karton, rece Ljajic, a ko je kriv- niko nije kriv...bla,bla,bla...

  • sinisa Vreme: 18.06.2014 09:40h

    koliko smo nekulturni i neobrazovani svakoga dana se potvrdjuje. mozda drzava ne funkcionise,ali narod koji kupuje to meso i nezna za moguce posledice,a zna imena i biografije svih zvezda granda je u teskom problemu. evropsku uniju cemo videti samo u snovima jer nece nas samo ignorisati vec ce prema nama napraviti sanitarni i kulturni otklon

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP