Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVA DROGA ZADAJE MUKE HITNOJ POMOĆI

Klinci se drogiraju tamjanom!

Autor: R. Briza | 18.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

„Biljni tamjan“ nova je droga koju koriste srpski narkomani, a njeno dejstvo ponekad zahteva intervenciju lekara Hitne pomoći! Kako je dr Nada Macura, portparol te zdravstvene ustanove, otkrila gostujući na jednoj televiziji, Hitnoj pomoći javljaju se „pacijenti koji se drogiraju tamjanom i čija ih psihoaktivna susptanca dobro uradi“.

Ipak nije u pitanju  običan tamjan koji  se u crkvi koristi  za kađenje

Ipak nije u pitanju običan tamjan koji se u crkvi koristi za kađenje

– Kažu da im tamjan daje lep miris u prostoriji. Tačno znam gde može da se kupi kesica, koja košta 1.000 dinara. Nije u pitanju običan tamjan koji se u crkvi koristi za kađenje. Svi pacijenti su rekli da se ovom novom drogom „strašno urade“ – rekla je dr Macura i pozvala decu da se ne drogiraju jer je „droga zabludna stvar i zdravlje se uništava.“


Kako „Alo!“ saznaje, „biljni tamjan“ je lako dostupna susptanca i potpuno se legalno prodaje u biljnim apotekama i drugim prodavnicama. Koristi se za osvežavanje prostorija, a puši se kao marihuana. Mnogi beogradski klinci provalili su da deluje, kako tvrde, jače od „vutre“. Nada Macura, međutim, juče nije htela da komentariše informacije koje je izrekla na toj televiziji, jer je „od celog njenog gostovanja izvučena baš ta tema“.

Sveštenik Zoran Kerezović iz Hrama svetih Kozme i Damjana, koji se nalazi u okviru Kliničkog centra Srbije, kaže za „Alo!“ da „sada prvi put čuje za ‚biljni tamjan‘ koji može da može da ima takvo psihoaktivno dejstvo“.

„Svi pacijenti  su rekli da se   ovom novom  drogom strašno  urade”, kaže dr  Nada Macura

„Svi pacijenti su rekli da se ovom novom drogom strašno urade”, kaže dr Nada Macura | Foto: Oliver Bunić


- Nema mesta poređenju sa tamjanom koji se koristi prilikom službi u crkvi. Stavrno prvi put čujem da tako nešto postoji - kazao je otac Kerezović i podsetio da većina nas prepoznaje tamjan zbog crkvenih obreda, ali da je to jedan od najstarijih mirisa, koji se koristio i pre hrišćanske ere.

Dr Jasna Daragan Saveljić, psihijatar i bivšta direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, objašnjava za „Alo!“ da mladi u svom ekperimentisanju svašta uzimaju.

- Čula sam i za tu zloupotrebu „biljnog tamjana“, ali nismo imali zavisnike od toga koje smo lečili u Drajzerovoj. Tu i tamo su nam stizali pacijenti kojima je pozlilo tokom uzimanja raznih psihoaktivnih susptanci - navela je ta doktorka.
Poslednji komentari
  • nesa Vreme: 18.02.2015 11:13h

    pa da tamljan je jeftiniji od bronzane farbe.

  • CIRINELA Vreme: 18.02.2015 11:15h

    Prolupala nacisto.

  • Stari Beograđanin Vreme: 19.02.2015 08:37h

    Možda se klinci "duvaju" tamjanom, ali čime se duva doktorka? Mnogo smešno izgleda onako naduvena, sa frizurom kao da joj je 18 godina. Njen, posebno jutarnji izgled, ni bronzana šminka ne može da prekrije! Vreme joj je da ode u penziju i da nas spasi svojih pametovanja.

  • љубичица Vreme: 24.02.2015 01:07h

    и докторка дува тамјан

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP