Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽALI ZBOG INCIDENTA

Klinton: Da je Vučić došao kasnije, napad se ne bi dogodio

Autor: Tanjug | 12.07.2015 - 00:23:00h | Komentara: 31

Bivši američki predsednik Bil Klinton izjavio je večeras, povodom napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, da žali zbog tog incidenta, ali da smatra da se to ne bi dogodilo da je Vučić došao malo kasnije, nakon što je počela molitva ili da je samo išao na komemoraciju.

Bil Klinton u Srebrenici

Bil Klinton u Srebrenici | Foto: Tanjug / Zoran Žestić

- Mislim da je ljudima ipak bilo drago da je bio na komemoraciji, ali da ništa od onoga što je tamo bilo rečeno ova gomila ljudi nije čula i onda su ostali u šoku kad su ga videli, rekao je Klinton za hrvatsku televiziju RTL.

On je dodao kako ipak misli da je gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković napravio dobar potez kad je pozvao Vučića da prisustvuje obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

- Čuli ste šta je Duraković rekao kako je ostao živ pre 20 godine, a vršnjaci koje je znao su pobijeni, kao i članovi njegove porodice. Ipak, preuzeo je na sebe rizik pozivanja, a premijer Vučić na sebe rizik dolaska. I to je neki početak, i to je jako važan, naveo je Klinton, koji je obeležavanju u Srebrenici prisustvovao kao lični izaslanik aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame.

On je na kraju poručio da mu je drago da su uspeli da očuvaju mir, demokratiju i sećanje na srebreničku tragediju.

Premijer Vučić napadnut je na komemoraciji u Potočarima u Srebrenici.

Premijera su pogodili kamenom u glavu, nakon čega su pripadnici obezbeđenja uspeli da ga bezbedno evakuišu. Vučić je odmah iz Srebrenice došao za Beograd gde je održana vanredna sednica Vlade Srbije, nakon koje se premijer obratio novinarima.

On je rekao da je njegova ruka pomirenja Bošnjacima i dalje pružena i da se nada da će je prihvatiti.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije je u kasnim popodnevnim satima uputilo protestnu notu Sarajevu i zatražilo da nadležni organi BiH pronađu napadače i da ih kazne.

Napad na srpskog premijera osudili su brojni svetski i evropski zvaničnici, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini takođe je zatražila temeljnu istragu napada.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je rekao da postoji mogućnost da je napad na Vučića ranije organizovan i da istraga treba da utvrdi sve činjenice. On je rekao da se na snimku videti direktan napadač na premijera, koji je nosio oko vrata akreditaciju, što znači da je bio u funkciji obezbeđenja.

Predsedništvo BiH izrazilo je žaljenje zbog incidenta u Potočarima, a član predsedništva Bakir Izetbegović je rekao da će Vučiću biti upućeno izvinjenje.

Vest o napadu na srpskog premijera preneli su brojni svetski mediji, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je oštar protest BiH zbog skandaloznog čina i pokušaja ubistva Aleksandra Vučića.

Poslednji komentari
  • besna Vreme: 12.07.2015 01:31h

    Samo se ti Klintone javi! Sve je ovo kao i ono ranije tvoje maslo zajedno sa tvojim poslusnicima iz Evrope.Da imas imalo obraza niti bi isao tamo niti bi rec izgovorio.Sram da te bude!

  • miljan Vreme: 12.07.2015 01:31h

    Da se ti nisi rodio toalet papir bi se zvao ............

  • stoja Vreme: 12.07.2015 01:36h

    Za sve zrtve rata u bivsoj Jugoslaviji kriv si i jos pojedini stranci svi mi to znamo al sudice ti Bog za to ....

  • Zorana Vreme: 12.07.2015 01:38h

    To se ne bi dogodilo da nisu to uradili, dosao on pre ili kasnije. Smesno je to obrazlozenje.

  • ana Vreme: 12.07.2015 01:40h

    http://snpzbor.org/2015/07/11/530/ СВЕТЕ СРБСКЕ СРЕБРЕНИЧКЕ И БРАТУНАЧКЕ ЖРТВЕ – ЈЕДИНИ ИСТИНСКИ ГЕНОЦИД Ове на списку се налазе поименце 3.287 српских жртава из Сребренице, Братунца и околине. Те жртве су током босанско-херцеговачког рата 1992-1995 убили припадници муслиманске Армије Босне и Херцеговине, које је предводио комадант 28. дивизије, Насер Орић. Жртве су сортиране по азбучном реду. РБ/Презиме/Име оца/Име/Год. рођења/Год. убиства 1. Авдаловић (Млађен) Росанда 1936-1992. 2. Авлијаш (Рајко) Грујо 1955-1995. 3. Авлијаш (Слободан) Српко 1953-1993. 4. Аврамовић (Драгомир) Драго 1961-1994.3281. Шуваило (Лазар) Миленко 1939-1994.. . . 3282. Шурбат (Борислав) Маринко 1953-1994. 3283. Шурбат (Велимир) Саво 1937-1995. 3284. (непознато) Љубиша ?-1993. 3285. (непознато) Миленко ?-1993. 3286. (непознато) Никола ?-1993. 3287. (непознато) Цвјетко ?-1992.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP