Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE MENJA SE

Knežević: Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ostaje 0,5 mikrograma!

Autor: Beta | 14.03.2013 - 22:27:00h | Komentara: 3

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je da će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ostati na nivou od 0,5 mikrograma dok se uslovi ne promene, ali nije precizirao koji su to uslovi.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je da će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ostati na nivou od 0,5 mikrograma dok se uslovi ne promene, ali nije precizirao koji su to uslovi.

Ne smatra  se odgovornim:  Goran Knežević

Goran Knežević | Foto: Dušan Milenković

Na sednici Skupštine Srbije o bezbednosti hrane i zdravlju građana, Knežević je obrazložio svoju odluku za povećanje dozvoljenog nivoa aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma.
„To je evropski standard, ali je Evropska Unija izuzetak jer dve trećine zemalja u svetu pije mleko sa 0,5 mikrograma po litru. Dakle, postojala je dilema da li se treba slepo držati pravilnika i biti spreman na posledice”, rekao je Knežević odgovarajući na pitanje poslanika.
Prema rečima Kneževića, da nije promenjen nivo, bila bi ugrožena egzistencija desetine hiljada proizvođača mleka, bio bi ugrožen eko sistem i stvoreno crno tržište mleka.
Prva stručna studija pravilnika iz 2011. godine pokazala je da je on neprimenljiv, rekao je Knežević i dodao da je pre odluke o vraćanju nivoa aflatoksina na 0,5 konsultovao stručnjake sa Medicinskog fakulteta, Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” i Vojno medicinske akademije.
„Oni su rekli da se ništa neće promeniti po zdravlje građana ukoliko se poveća nivo aflatoksina. Cilj odluke je bio da se zaštiti naš seljak i naša poljoprivreda”, ocenio je Knežević.
Poslednji komentari
  • Ilija Vreme: 15.03.2013 01:10h

    U redu je da se štite proizvođači, ali ja se pitam da li i ko štiti potrošače? Sve dok ne bude jasno bez ikakve sumnje da je mleko koje kupujemo u Srbiji ono koje ispunjava standarde EU, (manje od 0,05 mikrograma / l) i sve dok to ne bude i zvanično standard, kao jedan običan čovek, običan zabrinuti potrošač, biram da ne kupujem. Bez toga možemo.

  • JA Vreme: 15.03.2013 07:37h

    Eto sta radi ova vlast i ovaj lazov....draze im je da izadju u susret monopolistima za mleko, i da POTRUJU narod, nego da idu u EU, i posle kazu nas neko iz EU maltretira, postavlja uslove, pa ovakvi neradnici kao sto je SNS ne zele da nas vode u EU, postavljaju zakone za rad monopolista, a narodu sve teze i teze, srami se barabo sa ovom skandalaznom odlukom.

  • Mickey Vreme: 15.03.2013 08:40h

    Ma bitno je da se zaštiti proizvodnja i seljak. Nije bitno što ćemo se trovati. Koga to još interesuje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP