Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA "AFLATOKSIN"

Knežević: Jedva čekam da odem
u policiju i kažem sve što znam!

Autor: Beta | 25.02.2013 - 11:31:00h | Komentara: 3

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević je danas izjavio da on nije odgovoran za povećan nivo aflatoksina u mleku i da je njegovo ministarstvo na vreme preduzelo adekvatne mere da zaštiti zdravlje građana.

"Podneću izveštaj o radu premijeru Srbije Ivici Dačiću i predsedniku moje stranke (SNS) Aleksandru Vučiću", kazao je ministar za TV B92, navodeći da će se povinovati njihovoj oceni o tome da li je bio odgovoran.

Imamo posebne veze sa Emiratima: Goran Knežević

Ješić nije trebalo da objavljuje podatke preko Tvitera: Goran Knežević | Foto: Emil Čonkić

Knežević je kazao da još nije dobio poziv policije za informativni razgovor o mleku, kako su danas preneli pojedini mediji.
"Jedva čekam da odem i kažem sve što znam", rekao je Knežević, dodavši da očekuje da će i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kazati zašto je najpre naveo da mu je bio ponuđen novac da ne objavi rezultate analize mleka, da bi 20 minuta kasnije kazao da je to rekao u afektu.
Knežević je najavio da će se sutra sastati s predstavnicima malih proizvođača mleka da bi se utvrdilo kako im pomoći.
On je ocenio da su mali farmeri najviše ugroženi i naglasio da država neće dozvoliti da se uništi domaći stočni fond koji je poslednjih sedam-osam godina prepolovljen.
Knežević očekuje da će rezultati superanalize mleka u Holandiji biti gotovi za koji dan. Na analizu je poslato više od 300 uzoraka raznih vrsta mleka svih proizvođača.
"Mleko koje je bilo kontaminirano većim procentom aflatoksina uništićemo, a ukoliko se ispostavi da je ispravno, biće vraćeno u prodavnice", rekao je on.
Knežević je istakao da je država reagovala pravovremeno i da su građani obavešteni o povećanju nivoa aflatoksina u mleku već prvog dana kada su stigli rezultati.
On je kazao da pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić nije nadležan da daje rezultate i ocenio da pisanje pisama i komentara na tviteru nije način na koji treba da komuniciraju republički i pokrajinski organi.

Goran Ješić

Goran Ješić | Foto: Robert Getel

"Ako sedimo sa Ješićem kada je u pitanju suša i navodnajvanje, onda
je red da on sedne s nama ako ima indicija o aflatoksinu", rekao je on.
Po rečima ministra, nisu bile relevantne prve analize čije je
rezultate Ješić objavio pre no što je Minisatrstvo poljoprivrede
dobilo zvanične rezultate.
Knežević je objasnio da laboratorija koja je radila analize za Ješića, "nije akreditovana", i da je "uzeto je samo 30 uzoraka".
"Mi smo analizu radili na 350 uzoraka u akreditovanoj laboratoriji", kazao je on i dodao da je javnost odmah obaveštena o tome, a odmah je sazvan i sastanak direktora svih mlekara koji su takodje obavešteni o tome.
On je podsetio da su radjene redovne analize mleka tokom 2012. i u
januaru ove godine koje su pokazale da je sve u redu.
Ministar je kazao da je mleko u prodavnicama bezbedno i da je uvek
bilo zdravo, za šta on garantuje.

Građani prosipali mleko u Novom Sadu

Građani prosipali mleko u Novom Sadu | Foto: Robert Getel

On je naveo da prethodni vrh Ministarstva poljoprivrede nije pripremio sve neophodne propise, te tako nema pravilnika o dozvoljenom nivou aflatoksina u jogurtu.
Knežević je negirao da su lokalni odbori Srpske napredne stranke (SNS) sugerisali proizvodjačima iz Vojvodine da juče proliju mleko ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu.
"To je ordinarna glupost", kazao je Knežević, član SNS.
Poslednji komentari
  • ivanovo korito Vreme: 25.02.2013 11:47h

    Pa naravno da treba da se kaze ovom narodu ko je odgovoran za ovo sto se desilo, istinu gradjani moraju da znaju. Ko je odgovoran neka odgovara.

  • Jovan Mitrovic Vreme: 25.02.2013 12:51h

    Mleko nije zatrovano, kaze ministar Knežević, a farme su onako blokirane. Radi razonode, ali sa podmuklim ciljem da se unisti srpski seljak. Ma neće tebe Vučić smeniti jer isuviše dobro mrziš DS, a to je važnije od svega. I od naroda i od zdravlja i od Boga. I uopšte nije važno što se ne mešaš u svoj posao. Važno je da si ministar na broju.

  • Manite se Vreme: 25.02.2013 16:23h

    Ja i dalje mislim da je sve naduvano iz necijih niskih pobuda, a ide preko ledja proizvodjaca. Manite se ljudi belaja, to je nasa stoka i nasa hrana, zar su bolje uvozne kojestarije!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP