Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA

Knežević povećao
dozvoljeni nivo aflatoksina!

Autor: Agencije, B92 | 28.02.2013 - 15:27:00h | Komentara: 17

Vlada Srbije odobrila je danas da se dozvoli koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 migrograma po kilogramu, što je bilo propisano i pre dve godine, umesto 0,05 kako je bilo do sada, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Goran Knežević

Goran Knežević | Foto: Dušan Milenković

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje. On je podsetio da je ta količina aflatoksina bila dozvoljena do pre dve godine.

Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

ZR: Nazdravili ministru

Na kraju današnje redovne sednice Gradskog veća u Zrenjaninu gradonačelnik Ivan Bošnjak i više članova tog veća "nazdravili" su mlekom, u znak podrške ministru Kneževiću.

Dižući čašu mleka Bošnjak, inače član SNS-a, je rekao da je to podrška Ministarstvu poljoprivrede i sugrađaninu Kneževiću za mere koje preduzima u "mlečnoj aferi" i dokaz da je mleko ispravno.

Ministar je objasnio da donošenje novog pravilnika o aflatoksinu nije bila obaveza Srbije, već prepisivanje propisa EU, i podsetio da taj standard koji propisuje količine aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu imaju Rusija, SAD, Brazil, Argentina, Indija, a u EU Bugarska i još neke zemlje.

Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mleko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno, da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno.

Kako je istakao, mleko koje bude neispravno biće uništeno, a ako je ispravno biće vraćeno u promet.

Knežević je dodao da svake godine između pet i 15 procenata kukuruza ima povišen nivo aflatoksina, a da je prošla godina zbog suše bila izuzetak.

On je najavio i da će se ministri poljoprivrede iz regiona sastati sledeće nedelje u Beogradu, a osnovna tema razgovora biće bezbednost hrane.

Knežević je istakao da će sa kolegama razgovarati o tome na koji način da spreče da se slične stvari kao sa aflatoksinom dešavaju u vezi sa bezbednošću hrane u budućem periodu.

"Pokrenuo sam inicijativu, razgovarao sam sa svim svojim kolegama iz okruženja i najverovatnije ćemo se u toku sledeće nedelje sresti da raspravimo taj problem", kazao je ministar.

On je dodao da će, osim bezbednosti hrane, tema sastanka biti i to u koju će se referentnu laboratoriju ubuduće slati uzorci iz zemalja regiona.

Na pitanje da li će te analize moći da radi Nacionalna referentna laboratorija, Knežević je istakao da će moći kada bude gotova, a to bi trebalo da se desi u prvom delu 2014. godine. Inače, istraživanje B92 i Ipsos stratedžik marketinga pokazuje da čak 71 odsto građana Srbije veruje da je mleko koje piju ispravno.

Ministar Knežević je u ponedeljak, gostujući u Kažiprstu B92, izjavio da je Srbija u euforiji evrofanatizma usvojila mnogo zakona, uključujući i propis o granici za toksine u mleku, iako nije spremna da to prati.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je danas i da će Vladi Srbije predložiti mere za pomoć stočarima ugroženim zbog povišenog aflatoksina u mleku.

SNS i DS nastavljaju da se optužuju zbog aflatoksina!


Srpska napredna stranka i Demokratska stranka su, nakon odluke vlade da udesetostruči dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku, nastavile da se optužuju za neodgovornost prema gradjanima, prvi optužujući opoziciju da želi da širi paniku i tako potkopa kredibilitet vlade, a drugi tvrdeći da vlada ne mari za zdravlje gradjana.


Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, objasnio da je dozvoljeni nivo aflatoksina vraćen na nivo koji je u Srbiji važio do pre dve godine i koji je i dan-danas validan u SAD.
Prema njegovim rečima, današnjom odlukom Vlade Srbije ovdašnji standardi usaglašeni su sa standardima koji ne važe u EU, a koji su previše restriktivni, ali važe u drugim razvijenim državama sveta.


"Naša konkurencija namerno stvara atmosferu haosa i nije ni čudo da su gradjani zbunjeni", rekao je Mirović, ističući da gradjani treba da veruju ovlašćenim stručnim ustanovama koje su objasnile da razlika izmedju 0,05 i 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu prehrambenog proizvoda nije opasna po zdravlje.


Kako je istakao, odluka pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića da neovlašćeno iznese podatke o nivou aflatoksina u mleku, a zatim i napadi na vladu koji su usledili iz DS jesu "deo organizovane akcije da se unište stočari i poljoprivreda".


Mirović je, međutim, rekao da treba ispitati ko je odgovoran za to što se jesenas nije reagovalo na nagoveštaje da bi moglo da dodje do povećanja nivoa aflatoksina u prehrambenim proizvodima zbog lošeg roda kukuruza.

Portparol Demokratske stranke Aleksandra Jerkov smatra da je strašno što Srbija ima vladu koja je donela odluku da se dozvoljena količina nečega što je kancerogeno poveća.


"Građani Srbije ne treba da budu jedini gradjani u regionu koji imaju vladu koja, umesto da rešava problem koji je sama stvorila, povećava dozvoljeni nivo kancerogene materije", naglasila je Jerkov.


Prema njenim rečima, problem povećanog prisustva aflatoksina u mleku postoji u svim zemljama u regionu, ali je Vlada Srbije jedina reagovala na ovakav način.


"Rezultat će biti to da će zemlje koje su se spremile da pobacaju mleko sve to lepo izvesti Srbiji zato što naša vlada misli da je za naše gradjane dobro ono što nije dobro za gradjane Hrvatske", rekla je Jerkov i objasnila da ne može biti kriv onaj ko je izneo rezultate, odnosno Ješić, umesto onog ko je prouzrokovao problem.


Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić rekao je da je Bugarska jedina zemlja u regionu, iako je članica EU, koja dozvoljava nivo od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu.


S druge strane, ostale zemlje EU, kako je objasnio, slede preporuku organizacije UN FAO koja preporučuje granicu od 0,05 mikrograma ili čak ne tolerišu nikakav nivo te kancerogene materije u prehrambenim proizvodima.


"Žalosno je što je politika toliko upletena u prostu životnu stvar. Uopšte nije važno da li je neko rezultate dobio privatno ako je reč o referentnoj laboratoriji. Na sceni je nedoraslost političke elite koja ne može da razdvoji dnevnopolitičke dogadjaje od života", smatra Nikolić.


Prema njegovom mišljenju, bilo je logično uništiti kontaminirani kukuruz, jer sada imamo problem sa mlekom koje je mnogo puta skuplje od kukuruza.
On je postavio pitanje zašto je vlada rešila da se vrati na stari standard ako se pokazalo da je nivo aflatoksina moguće brzo smanjiti upotrebom minerala zeolit u stočnoj ishrani?

Poslednji komentari
  • marko Vreme: 28.02.2013 16:39h

    SRAMOTA!

  • boris Vreme: 28.02.2013 16:58h

    Ovo se zove Srbija. ha ha ha...

  • Vitez Vreme: 28.02.2013 17:52h

    Ha,ha, ovi ga baš zabrazdili, sve povećavaju, PDV , struju, grejanje, itd. pa brate lako je tako biti pametan.

  • Tres Vreme: 28.02.2013 17:57h

    Ovo govori sve ,minisrar je lagao ,,sram te bilo Kneyevicu

  • vuk Vreme: 28.02.2013 18:01h

    A, jesu li povećali dozvoljen alkohol u krvi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP