Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLASNO

Knežević: Priznajem, aflatoksin nas je zatekao!

Autor: Beta - Tanjug - Fonet | 14.03.2013 - 18:13:00h | Komentara: 2

Ministar poljoprivrede Goran Knežević priznao je da snosi deo odgovornosti za probleme u tom sektoru i da je slučaj sa aflatoksinom “zatekao” to ministarstvo.

“Priznajem da je deo moje odgovornosti i da nismo stigli da se pozabavimo tim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj (sa aflatoksinom u mleku) zatekao”, rekao je Knežević na sednici Skupštine Srbije na kojoj poslanici predstavnicima vlasti postavljaju pitanja o bezbednosti hrane u Srbiji.

„Koristili  smo sva dobra  iskustva zemalja u okruženju“: Goran Knežević

 Goran Knežević | Foto: Marko Rupena

Ministar je naveo da je sistem bezbednosti hrane u Srbiji regulisan zakonima i pravilnicima koji su donoseni u cilju usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, ali da se to radilo bez “dovoljno osećaja za realnost i njihovu sprovodljivost”.

”Ovim pravilnicima došlo je do suštinskih promena, prvenstvena odgovornost za kvalitet hrane je na proizvođačima hrane, a državi je namenjena uloga kontrole. Ovaj sistem pokazuje manjkavosti u čitavoj EU”, istakao je Knežević i dodao da u sektoru poljoprivrede u Srbiji postoje veliki problemi, počev od nedostatka nacionalne referentne laboratorije, do rada inspekcijskih službi.

Ministar je dodao da je u medijima bilo jako puno neistina, insinuacija i loše prenetih stvari i da je očigledno da se radi o dobro organizovanoj političkoj kampanji gde se pokušava uništiti srpski seljak, poljoprivreda i srpsko selo.

Đukić Dejanovič: Građani nisu bili zdravstveno ugroženi!

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je na sednici da građani nijednog trenutka nisu bili zdravstveno ugroženi kada je reč o nivou aflatoksina u mleku. Ona je ocenila da je u tom periodu došlo do stvaranja panike i pojasnila svoju izjavu da građani treba sami da odluče da li će da piju mleko.

Ministarka zdravlja je objasnila da je građanima koji su bili u strahu poručila da neće imati štetne posledice, da ne moraju da piju mleko nekoliko dana, ako se plaše dok ne stignu rezultati iz laboratorije u Holandiji, a oni koji ga piju neće imati štetne posledice po zdravlje.

Izbegavaju odgovore i kriju istinu od  javnosti: Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: Emil Čonkić

“Ta moja izjava istrgnuta je iz konteksta” , rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, standard koji od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramnu je standard kojem i Srbija treba da teži. Ona je, međutim, upozoila, da "ako se prethodni standardi ne standradizuju", taj takođe neće biti moguće ispoštovati.
 

Sednica je sazvana na zahtev LDP, čiji je predsednik Čedomir Jovanović rekao da ta stranka problem bezbednosti hrane u Srbiji nije želela da svede na “besmislene stranačke ratove”, te pozvao Kneževića da “izađe” iz rata sa DS-om i preduzme konkretne mere.

“To je vaša odgovornost. Pravilnici su prevaziđeni i postoje praznine zbog toga što se ne primenjuje Zakon o bezbednosti hrane”, rekao je Jovanović i upitao Kneževića na kakav način će biti zaštićen srpski agrar posle informacija o povećanom nivou aflatoksina u mleku.

Ljajić: Šteta od mleka i do 125 miliona evra!

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da bi, prema proceni Privredne komore Srbije, afera mleko mogla naneti štetu između 100 i 125 miliona evra.

„Kroz naše analize smo došli do podataka da je značajno opao izvoz mleka i mlečnih proizvoda“, rekao je Ljajić odgovarajući na pitanja poslanika i dodao da su neke mlekare potpuno obustavile izvoz, kao i da je u nekim
mlekarama izvoz manji i do 37 odsto nego prošle godine. Ljajić je istakao da je promet u maloprodaji značajno opao, i to od pet do 27 odsto od početka krize do danas, u zavisnosti o kom maloprodajnom objektu je reč.

Poslednji komentari
  • Kekec Vreme: 14.03.2013 18:36h

    I? Nikom - ništa. Menjajte ove neznalice!

  • srbin Vreme: 15.03.2013 10:46h

    ministar lazov i prevarant ministarka bolesti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP