Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JAVNOST TRAŽI!

Kneževiću, ostavka!

Autor: R. Kantar - S. Đorđević | 21.02.2013 - 17:36:00h | Komentara: 14

Odgovornost ministra poljoprivrede Gorana Kneževića zbog afere sa kukukuruzom zagađenim aflatoksinima koji je kroz stočnu hranu dospeo u mleko, a verovatno i druge životne namirnice, pored potrošača juče su potegla i udruženja za brigu o zdravlju građana, opozicione stranke, ali i vladajuća Srpska napredna stranka, iz koje ministar potiče! Ministar se branio tvrdeći da je država preduzela sve što je bilo u njenoj moći i da je kontaminirani kukuruz uništen, dok su stručnjaci za „Alo!“ otkrili da je ipak završio u ishrani stoke, a onda i ljudi.

Knežević je priznao da je uzrok pojave aflatoksina u mleku stočna hrana od zaraženog kukuruza, ali tvrdi da je još jesenas država preduzela sve mere da ispita što veći broj uzoraka i utvrdi kolika količina je neupotrebljiva.

Goran Knežević

Goran Knežević | Foto: Dušan Milenković

 - Inspekcija je utvrdila da je reč o šest odsto kukuruza i od 197 uzorka, četiri smo izdvojili iz prometa i naredili da se uništi - tvrdio je medijima juče ministar poljoprivrede. Međutim, Pavle Jovanov, rukovodilac laboratorije u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, navodi za „Alo!“ da je u njihovoj laboratoriji pregledano oko 300 uzoraka prošlogodišnjeg roda kukuruza, od čega je 60 odsto bilo kontaminirano aflatoksinom, pri čemu je čak u 30 odsto uzoraka nivo aflatoksina bio veći od dozvoljenog.

- Tih 30 odsto kukuruza nije bilo dobro ni kao hrana za životinje, a kamoli za ljudsku upotrebu - tvrdi Jovanov, koji ističe da takav kukuruz nije mogao da se izveze. Vukosav Saković, direktor Udruženja „Žita Srbije“ pak objašnjava da zaraženi kukuruz nije bio ni uništavan već najverovatnije mešan sa zdravim kukuruzom kako bi se smanjila koncentracija toksina.
- Međutim, ne postoji idealna mešavina. U nekoliko hiljada tona može se naći kilogram koji je pun aflatoksina, dok u drugom nema ni traga od te supstance - objašnjava Savković, napominjući da je država, kada je već imala saznanja o ovome, morala da vrši vrlo ozbiljne kontrole.
Ispitivanje odgovornosti Kneževića su, dan posle Asocijacija potrošača Srbije, zatražili i naprednjaci.
„Srpska napredna stranka zahteva od Ministarstva poljoprivrede i svih drugih državnih organa da jasno odgovore građanima Srbije da li postoji opasnost od konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda ili ne“, navedeno je u saopštenju.
Ministar je, međutim, odgovornost za izbijanje afere sa toksičnim mlekom prebacio na Demokratsku stranku i njene „monopoliste“.
- Afera koja se stvara je želja Demokrastske stranke da preko pokrajinske administracije pokuša da destabilizuje i obori Vladu Srbije - rekao je
Knežević, koji smatra da su u slučaj umešani i monopolisti iz oblasti agrara, navodeći da je laboratorija koja je za potrebe Pokrajinskog sekretarijata radila analize na prisustvo aflatoksina u mleku vlasništvo „Viktorija grupe“. Knežević je, dan posle pisanja “Alo!” o tome da su aflatoksini iz kukuruza verovatno dospeli i u druge namirnice, juče naveo i da su u toku vanredne kontrole i povećano uzorkovanje mlečnih prerađevina, mesa i jaja. „SP laboratorija“, deo kompanije „Viktorija grupe“, saopštila je juče da je na zahtev klijenata, Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, izvršila analizu uzoraka mleka, ali da nije ovlašćena da javno saopštava rezultate. 
Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 21.02.2013 18:40h

    ALO, po običaju ste se zaneli i sanjate isti - žuti san.

  • ani Vreme: 21.02.2013 18:44h

    Ja ne trazim ostavku g.Knezevica, ne govorite u moje ime.. Pijem mleko i jos sam ziva. Ovo su politicke igre.

  • DSV Vreme: 21.02.2013 20:05h

    Vidi Bogati"zena je ziva" ali i glupa! TiksinM1 se talozi u organizmu coveka i veoma malo se izlucujete .Nemojte za 10 godina da pre nego riknete krivite zdravstvo ,jer eto i ministarka i ministar ko vi su zivi . Ali to sto ste vi zivi meni nista neznaci sem da je komentar tendeciozan i SNS-ovski! Jer sad su oni na vlasti pa su onio koji LAZU!

  • Riki Vreme: 21.02.2013 20:29h

    Pa sram te bilo ministre.Zatrovano mleko je atak na ekonomiju i politikanstvo a ne atak na zdrvlje pre svgaga nase deceZar toliko vredjate zdrav razum ljudi.Jos se pozovi na patriotizam.Cao nema vise zavrsio si karijeru uhvacen si u lazi

  • zeka Vreme: 21.02.2013 22:34h

    Ja ne pijem mleko, jer za to nemam para, ali ono malo što uspem da kupim piju deca, kojoj dajem i mesa, koje retko uspemo da priuštimo. A sada vdim, da me država laže i potura zaraznu hranu. Pa, nam je sve jedno, spasa nema. Ili umiremo od gladi ili od zaražene hrane.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP