Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KORUPCIJA U ZDRAVSTVU

Ko bude častio lekara ide u zatvor zajedno sa njim

Autor: Blic | 28.11.2014 - 08:40:00h | Komentara: 18

Zakon je jasan. Davanje poklona lekaru, pa čak i bombonjere ili viskija, krivično je delo zbog koga se ide u zatvor.

korupcija mito novac pare evri evro podmićivanje

Da li će ovakve stvari biti sve ređa pojava?  | Foto: Shutterstock

Robiju od tri godine, po Krivičnom zakoniku, mogu da očekuju pacijenti - koji poklone daju, i lekari koji ih primaju. Međutim, u Srbiji vlada tradicija da se lekarima kupuju prigodni pokloni kao zahvalnosti nakon dobro urađene intervencije.
Da je pojava čašćavanja lekara masovna i problematična pojava pokazuje i odluka stranih farmaceutskih kompanija da lekarima ubuduće neće smeti da poklone olovku, kalendar ili rokovnik, i da će morati da objavljuju ime i prezime svakog lekara kojem su platili odlazak na kongres.

Milan Škulić, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu, objašnjava za “Blic” da formalno pravno kao mito se tretira i davanje sitnih poklona lekarima.

- Čokolade, bombonjere, parfemi koji se poklanjaju lekarima kao znak zahvalnosti bi trebalo da budu mito, ali ih mi tumačimo na fleksibilan način. Kod nas je mito kada nekome ponudite novac - ističe prof. Škulić.

On kaže da je krivična odgovornost na onima koji daju, ali i na onima koji primaju poklon.

Za dr Milenu Jauković, nekadašnju sekretarku Etičkog komiteta, mito je iznuđivanje usluge, ali ako se neko na kraju lečenja zadovoljan i srećan zahvali lekaru čokoladom i kafom ne smatra to mitom već poklon.

- Mito je iznuđivanje usluge, a davanje poklona je paganski običaj zahvalnosti za nešto što se dobro završilo. Iskustvo drugih koji nisu dobro prošli u bolnici jer nisu platili uslugu navodi ih da i sami nude novac, što je nešto drugo od poklona. Ali, lekar ne sme da uzme takav poklon, već treba da se bori da bude odgovarajuće plaćen prema - kaže dr Jauković.

Grafički prikaz kao i etički kodeks pročitajte na Blic.rs

Poslednji komentari
  • petar Vreme: 28.11.2014 10:32h

    Sve vi to lepo pisete a korupcija cveta i dalje,proverite malo uzivo te bolnice...prosle god je moj stric dao 500e dr Lazicu iz Dragise Misovica da bi ga operisao i primio na odelenje...bruka i sramota!!!!

  • pera Vreme: 28.11.2014 11:10h

    vi ovo pricate u zadnjih 100 god ali nije tako ako mu ne odneses nesto nema od usluge nista jedino da pored svakog doktora u svakoj bolnici i ambulanti postavite po jednog kontrolora da ih prati za uzimanja mita jedino tako ce pacijenti moci da idu sa rukama u dzepovima kod lekara a do sada pune torbetine doktori su jedni torbari

  • Milena Nikolic Vreme: 28.11.2014 11:17h

    A sta raditi kada mene, staru 76 godina, 10.01.2006. u ZC Loznica tadašnji načelnik anestioloske službe, dok ležim na operacionom stolu da bi mi se uradilo razbijanje kamenova u ureteru metodom litoklast pod opštom anestezijom, sada pokojni Elez Nebojša, dok ležim na operacionom stolu, dva puta prilazi i provocira da li želim anesteziju, pa kada mu kažem da on zna šta treba da da da bi bila uspavana, da sam se potpisala da pristajem na anesteziju i da nema potrebe da me o tome pita, on prilazi po treći put i kaže mi da sidjem sa operacionog stola, a u istoriju bolesti upisuje laž da sam odbila da primim anesteziju, pa su hteli da me otpuste sa neizdrživim bolovima, a kako je došlo do intervencije policije, prekosutradan mi je od strane izmenjene anesteziološke ekipe urađena intervencija i to bez ikakvih problema i neprijatnosti. Naravno da sam ga gonila krivično, mislite li da ga je sud osudio? O svemu upoznajem narodnog poslanika dr Milisavljevića.

  • Radnik Vreme: 28.11.2014 12:10h

    ma nemoj...ajd da vidim ko ce u zatvor da me otera za onoga koga ja smatram da mu od srca zelim dati poklon ...narocito bombonjeru sok kafu cokoladu...dodjite vi koji to proklamujete posto sam pri zdravstvu , dodjite ,,,, poklon i dar vam niko ni na Sudu nemoze oduzimati a kamoli Vi ...bas bih voleo da se sučelimo na Sudu ... Preteraste ....bolje gledajte fabrike da dovedete u Drzavu i tako ce se sve ovo smanjiti ...ne zaobilazite više oko glavnih stvari...jer se s fabrikama rešavaju svi statusi i problemi...

  • ja Vreme: 28.11.2014 12:54h

    U Japanu nema poklona, mita ministri vrse samoubistvo za tako nesto a kod nas se namerno razdvaja poklon od mita a to je jedno te isto! Sve dok ne postanemo pravna drzava u pravom smislu i dok zakoni ne vaze selektivno, NEMA NAM POMOCI! Unistavamo sami sebe iznutra vise nego sto nam to cine PRIJATELJI spolja!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP