Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISA MUSTAFA, BIVŠI KOMUNISTA I SLOBIN ČOVEK OD POVERENJA

Ko je čovek koji je smenio Tačija sa mesta premijera Kosova?

Autor: telegraf | 09.12.2014 - 15:18:00h | Komentara: 0

Novoizabrani premijer Kosova i Metohije Isa Mustafa nekada je sarađivao sa Rahmanom Morinom, premijerom KiM koji je bio protiv separatizma i čovek od poverenja režima Slobodana Miloševića, prenosi B92.

Isa Mustafa

Isa Mustafa | Foto: Profimedia

Rođeni Prištevac školovao se u tom gradu, a fakultetsku diplomu, potom magistarsku i doktorsku, stekao je na Ekonomskom fakultetu u Prištini. U politiku je ušao ’80. godina prošlog veka, kada je načelnik opštinske uprave Prištine, što je funkcija koju je obavljao u jednom mandatu, od 1984. do 1988. godine.
Tri godine kasnije postavljen je na poziciju ministra ekonomije i finansija Vlade u egzilu, ali je ubrzo napustio Jugoslaviju, kao i kompletna Vlada na čelu sa Bujarom Bukošijem zbog poternice koja je bila raspisana za njima.
Narednih devet godina živeo je u Nemačkoj, Švajcarskoj, Albaniji, Sloveniji i Hrvatskoj. U Jugoslaviju se vratio posle završetka bombardovanja 1999. godine, a politički se aktivirao tek 2006. kada je postao visoki politički savetnik tadašnjeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua. Već sledeće godine je postao gradonačelnik Prištine, pobedivši kandidata Demokratske partije Kosova i jednog od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Fatmira Ljimaja.

Drugi mandat na toj poziciji osvojio je 2009. godine, a 2010. je preuzeo čelnu funciju u Demokratskom savezu Kosova, da bi ove godine postao premijer, posle dugotrajnih pregovora sa Hašimom Tačijem. Pregovori su toliko trajali da se činilo da nikada neće biti okočani, a u podeli izbornog plena Mustafa je izašao kao pobednik, uz obećanje Tačiju da će postati predsednik Kosova 2016. godine.

Hašim Tači i Isa Mustafa

Hašim Tači i Isa Mustafa | Foto: Profimedia

Ipak, mišljenja o Mustafi među kosovskim političarima nisu tako sjajna, a najviše mu se zamera nemarnost u Prištini, komunistička prošlost, te bliska saradnja sa Rahmanom Morinom, premijerom Kosova koji je bio čovek od poverenja režima Slobodana Miloševića.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP