Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! U OBRENOVCU GODINU DANA POSLE DIVLJANJA NABUJALE KOLUBARE

Ko je imao, ima i sad, ko nije, nema ni sad!

Autor: R. Ćoralić - J. Jokanović | 14.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Pomahnitala Kolubara je prošlog maja protutnjala Obrenovcem ostavljajući za sobom pustoš i ljude bez krova nad glavom. Obrenovačkim ulicama, umesto automobila, jurila je reka noseći sve pred sobom, pa je za samo jednu noć taj grad pretvoren u grad aveti.

Maj 2014.

Maj 2014. | Foto: A. Stanković

Godinu dana kasnije, obrenovačkim saobraćajnicama ponovo krstare vozila, tragovi katastofe vidljivi su samo na ponekoj fasadi, ali se život odvija potpuno normalno. Kuće su obnovljene, život teče dalje, ali sećanje na tragične posledice ne bledi.


- Preživeli smo ratove, preživećemo i ovo, bitno je da smo živi. Meni je voda do pre dva dana bila u podrumu, nastavili smo da živimo kako moramo, a poplave nisu mnogo toga promenile. Ko je imao pre njih, ima i sad, ko nije imao, nema ni sad – kaže starina Gavrilo Cvetković (78).

- Grozno je bilo, ne ponovilo se. Život se nastavlja, junački smo mi narod, a muka te natera da se snađeš, bitno je zdravlje, a ostalo će doći - u prolazu nam kaže Boško Marjanović dok trči za autobusom.

U naselju Gaj, gde je zahvaljujući „Blic fondaciji“ i TV „Prva“ izgrađeno deset kuća za Obrenovčane, dočekuje nas nasmejana Dušanka Kušanić (72).
- Poplava me dovela ovde pored Save – šali se Dušanka, koja je sa ćerkom Valentinom (50) ovde pronašla utočište pošto im je Kolubara uništila kuću u centru grada u kojoj je živela od 1964. godine.

U naselju Gaj, zahvaljujući “Blic fondaciji” i  TV „Prva“, izgrađeno deset novih kuća

U naselju Gaj, zahvaljujući “Blic fondaciji” i TV „Prva“, izgrađeno deset novih kuća


- Srećna sam, lepo je što je sve novo. Hvala svima koji su mi obezbedili krov nad glavom jer osim te kuće u kojoj smo živeli, nismo imali ništa. Strašno je bilo i žao mi je samo što nisam uspela da iznesem porodične albume. Šta da radim, nisam jedina.
Svesna sam da to nije ničija krivica, već da se jednostavno desilo, ali sad sam se navikla na ovaj kraj. Na sreću, zdrava sam, pa često odem u stari kraj da me želja mine, obiđem komšije, pijacu, tako da se ponekad osećam kao da sam samo nekuda otišla od kuće - zahvalna je Dušanka i dodaje da se i sada ježi od zvuka vode koja je nadirala te noći.

Njena prva komšinica Jela Čolaković (73), kojoj su takođe “Blic fondacija” i TV „Prva“ obezbedile krov nad glavom i kompletno opremile kuću, zahvaljuje se donatorima.

- Sad je dobro, jer ja sam stara žena i ne mogu više da se kućim. Važno je da imamo krov nad glavom i da smo sačuvali žive glave, a život teče dalje – kroz suze govori Jela, kojoj je kuća potpuno uništena.

- Ništa uzela nisam. I danas plačem zbog svega što mi je ostalo tamo. Najviše mi je žao mog regala i zamrzivača, koji su bili puni. Još me je strah one vode, kad viču „begaj“, a ne znaš kud će ko - kaže ona i dodaje da još sanja svoj dom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP