Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOV NACRT ZAKONA

Ko ne plaća TV pretplatu biće mu zaplenjena imovina i blokiran deo primanja?!

Autor: Novosti.rs | 26.07.2014 - 12:19:00h | Komentara: 65

Televizijska pretplata uskoro će biti ukinuta, da bi ponovo bila vraćena od januara 2016. godine, u iznosu od 500 dinara.

Država može i da ukine pretplatu - RTS

Nacrt Zakona o javnim medijskim servisima, koji uređuje ovu oblast, trebalo bi da bude usvojen na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije, a potom da po hitnom postupku stigne i pred poslanike.


On je deo paketa medijskih zakona u kome su još i nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijima. Svi zajedno trebalo bi da budu usvojeni do kraja avgusta. Ovaj o javnim servisima najviše interesuje građane Srbije, jer im “zavlači ruku u džep“, pišu Novosti.rs.


Ranije najave da će pretplata biti ukinuta ostvariće se čim prestane da važi postojeći zakon, ali je ovo stanje, prema nacrtu, oročeno do kraja 2015. godine. Za početak 2016. godine sve mora da bude spremno za novi model naplate. U međuvremenu, rad javnih servisa finansira se direktno iz budžeta Republike Srbije.


TV pretplata biće naplaćivana kao taksa. Zasada je propisan iznos od 500 dinara, koji će se povećavati u skladu sa indeksom rasta potrošačkih cena. Iz posla naplate biće isključen EPS, a uplatnice će slati sami javni servisi. I Radio-televizija Vojvodine i Radio-televizija Srbije moraće da naprave bazu korisnika, a obavezu da plaćaju imaće korisnici ED brojeva, kojih je oko 3,2 miliona u Srbiji. Podatke o onima koji treba da plaćaju pretplatu prikupljaće od MUP, poreske uprave i elektrodistribucija, a Vlada će u roku od 90 dana doneti akt koji će urediti ovaj posao.

Ako poslanici usvoje zakon u obliku u kome ga je napisala radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, neplatišama može biti zaplenjena imovina ili obustavljen deo zarade.


- Ne treba praviti atmosferu kao da se uvodi nešto novo, specijalno za javne servise. I do sada su postojali mehanizmi prinudne naplate za druge komunalne i slične usluge i nema razloga da se za ovu taksu uvode posebna pravila – objašnjava Slobodan Kremenjak, jedan od članova radne grupe koja je pisala nacrt zakona.


Na novi model naplate, objašnjava se u obrazloženju nacrta zakona, treba da se pređe zbog manjkavosti postojećeg. Procenat naplate TV pretplate pao je na ispod 30 odsto, što rad javnog servisa čini neodrživim.
Sadašnje „radidifuzne ustanove“ RTS i RTV zameniće – javne medijske ustanove RTS i RTV.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Mike Vreme: 26.07.2014 12:44h

    Ne pada mi na pamet da placam da gledam serije stare 20 i vise godina i to stalno jedne te iste.Placam polaris 500 dinara mesecno na kom imam 50ak kanala i to je uredu,sa njima imam i ugovor a sa RTS-om nisam potpisala nikakav ugovor tako da ne znam kako ce da me terete za dug.

  • bojana Vreme: 26.07.2014 12:47h

    Kako vise ovu vlast nije sramota, udaraju samo na sirotinju..smanjuju penzije, plate, poskupljuje struja..

  • ivica Vreme: 26.07.2014 12:49h

    Ja vec placam kablovsku a rts od njih neka trazi pare.

  • karalaki Vreme: 26.07.2014 12:51h

    drago mi za ovakvu vest nisam se odavno nasmejao. državo samo deri, uzmi, otmi i to sve legalno i to sa pečat

  • Goxyy Vreme: 26.07.2014 12:51h

    E ne dam, pa neka uzmu sve. Otimači, iz oka bi uzeli narodu. Sramota.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP