Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAŠTITNIK GRAĐANA TVRDI

Ko ne plati GSP kartu, ne pravi prekršaj!

Autor: Tanjug | 05.12.2014 - 11:38:00h | Komentara: 6

Neplaćanje karte u javnom gradskom prevozu ne može da se tretira kao prekršaj, tvrdi Zaštitnik građana Saša Janković i najavljuje da će se tim povodom obratiti Ustavnom sudu.

Janković je u izjavi Tanjugu poručio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o prekršajima na osnovu kojih, oni koji ne plate kaznu u gradskom prevozu, ulaze u jedinstvenu evidenciju prekršaja u prekršajnim sudovima.

autobus 84 Zeleni venac gsp

Kako je istakao, javni prevoz mora da se plaća i inicijativa Ustavnom sudu nije izgovor da se to ne čini, ali Ustav Srbije zabranjuje nesrazmerno ograničavanje ljudskih prava.

"Mislim da se ovim pravi veća šteta nego korist. Stradaće tele zbog kila mesa", kaže Janković.
On je podvukao da je to neproporcionalno i da nije neophodno, podsetivši da postoji način koji obezbeđuje da se izrečena kazna za neplaćenu vožnju gradskim prevozom naplati u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i drugim propisima.
"Imamo sudove, izvršne postupke, tužbe kojima se to mora rešiti. Ne možemo da remetimo sve ostale sisteme zbog toga što nam jedan sistem ne funkcioniše dobro. Valjda je potrebno da uspostavimo kako treba taj sistem koji ne funkcioniše, odnosno sistem naplate i kazni", rekao je Janković.
Zaštitnik građana poručio je da će se zbog tih, kako je naveo, principijelnih razloga i obaveze da štiti Ustavom garantovanih prava, obratiti Ustavnom sudu i zatražiti da se odredbe Zakona o prekršajima usklade sa odredbama Ustava.

Jankoviću je danas odgovorio gradski menadžer Goran Vesić koje je rekao da je Beograd spreman za odluku Ustavnog suda, kao i da je Janković zloupotrebio svoju funkciju.

Poslednji komentari
  • Profesor Vreme: 05.12.2014 12:21h

    Za 73 dinara tolike kazne ? To nigde nema.

  • pop Vreme: 05.12.2014 19:19h

    skoro sam gledao kako se žena žali da joj svako dan lopovi dolaze u radnju i na njene oči drsko odnose robu u vrednosti ispod limita za koji policija ne izlazi(znaju tačno do koliko da uzmu) i ona je nemoćna a mesečno joj odnesu stotine evra.ovde za 73 dinara pišu prijavu i teraju na sud?da ne kažem o proneverama i kreditima koji su uzeti(živković i čović recimo) od nekoliko stotina hiljada do nekoliko desetina miliona evra.sram vas bilo.

  • veljko Vreme: 06.12.2014 07:54h

    Jovanka Broz, dama sa manirima jedne plemkinje iako to nije bila. Majbah i Trabant se ne porede.

  • Tatjana Bojovic Vreme: 06.12.2014 08:15h

    Dragicin "stil"nam upravo govori, kako nam je sustina, vramenom postala nevazna. Praznina optocena zlatom je i dalje praznina....recju, bezdan!

  • rodjendanko Vreme: 06.12.2014 10:49h

    Briga me sto je pojeftinilo, ja uvek sipam za hiljadu :-)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP