Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UKIDA SE TV PRETPLATA, DOLAZI NOVI NAMET

Ko ne plati taksu, pleniće mu imovinu!

Autor: J. Jokanović | 29.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 55

Svi koji su dosad izbegavali plaćanje TV pretplate to više neće smeti da rade jer uvođenje takse za javni servis, koja će stupiti na snagu od 1. januara 2016, donosi mogućnost da se neplatišama obustavi deo zarade, pa i da se zapleni imovina!

Taksa predstavlja poresku obavezu: Dragana Boljević

Taksa predstavlja poresku obavezu: Dragana Boljević | Foto: FoNet

Prelazak na novi model naplate obrazložen je manjkavošću postojećeg sistema naplate, s obzirom na to da oko 70 odsto građana ne plaća TV pretplatu. Uvođenjem takse, međutim, to više neće biti moguće jer sam naziv „taksa“, za razliku od pretplate, isključuje element dobrovoljnosti, pa će tako korisnici usluga javnog servisa, hteli ne hteli, morati da plate tu uslugu.


- Dok naziv „pretplata“ podrazumeva ugovornu obavezu, taksa predstavlja poresku obavezu proisteklu iz zakona i ne postoji mogućnost izbora da li ćete je plaćati ili nećete - objašnjava za „Alo!“ Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije. To znači da će javni servis imati pravo da prinudno naplati svoja potraživanja, čak i da pleni imovinu onima koji ne budu plaćali.
Za sada je utvrđeno da će taksa iznositi 500 dinara, ali će se povećavati u skladu sa rastom potrošačkih cena. Uplatnice će slati sami javni servisi, a obavezu plaćanja će imati svi korisnici ED brojeva. Ipak, od plaćanja takse biće izuzete škole, bolnice, udruženja osoba sa invaliditetom, penzioneri sa minimalnim primanjima... Na pitanje šta će biti sa neredovnim platišama dosadašnje TV pretplate, do zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo odgovor.

Danas pred poslanicima


Poslanici Skupštine Srbije će na današnjem vanrednom zasedanju, između ostalog, razmatrati i predloge medijskih zakona. Najvažnija izmena predloga Zakona o elektronskim medijima jeste transformacija RRA u Regulatorno telo za elektronske medije, koje će propisivati pravila, kontrolisati rad i izricati kazne, a o svom radu podnosiće godišnje izveštaje Skupštini. Predlogom Zakona o javnim medijskim servisima uređuje se i rad javnih servisa RTS i RTV i precizira obaveza da rade na načelima istinitog, nepristrasnog, potpunog i blagovremenog informisanja, nezavisnost uređivačke politike, zabrana cenzure, poštovanje ljudskih prava i finansiranje iz budžeta do 2016.

Poslednji komentari
  • kbb Vreme: 29.07.2014 08:00h

    Neka mi uzmu TV-e, nemam ništa protiv- jedan skupljač prašine manje u stanu....

  • janko Vreme: 29.07.2014 08:14h

    Necu da placam nesto sto ne koristim,moze samo da mi iskljuce rts,drugo nista.

  • Che Vreme: 29.07.2014 08:31h

    Ja ne zelim da budem korisnik usluge i tacka. Javni servis, ovakav kakav je netreba nikom. Spasite nas, ugasite ga.

  • deki Vreme: 29.07.2014 08:37h

    A šta sa onih 30 % gradjana koji su uredno plaćali pretplatu.Na osnovu uplata oslobodite ih plaćanja takse za period koliko su plaćali pretplatu.

  • pavle Vreme: 29.07.2014 09:01h

    Baš me interesuje šta će raditi sa tolikom zaplenjenom imovinom. Taksa na TV uređaje???... hajemo onda, Taksa na Frižidere, Taksa na Mašine ta Veš, Taksa na El. Štednjake,... sve dok ne dođemo Taksa na verige i ognjišta. Tako se postaje ozbiljna država.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP