Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VESIĆ: PIŠI BRIŠI

Ko piše grafite, moraće da čisti svoje i tuđe delo!

Autor: Tanjug | 03.02.2015 - 09:57:00h | Komentara: 1

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas da će gradska vlast predložiti izmene propisa koje bi omogućile da, osim prekršajne kazne, oni koji ispisuju grafite, moraju da brišu svoje, ali i tuđe "radove".

Grafit

Grafit | Foto: Profimedia

Vesić je najavio da će Grad, zajedno sa poznatim ličnostima, pokrenuti veliku kampanju protiv ispisivanja grafita, a kako očekuje priključiće joj se mediji i ustanove kulture, a u planu je i edukativna kampanja u školama.
Prema njegovim rečima, Komunalna policija će pojačanom kontrolom, na licu mesta sankcionisati one koji pišu grafite, a Izmenama Zakona o Komunalnoj policiji pripadnici te službe mogli bi da legitimišu i privode one koji krše komunalni red.
"Većina grafita predstavlja ruglo grada i posebna pažnja biće posvećena tome da se taj problem reši. Pitanje grafita je socijalni fenomen koji se ne može rešiti samo sankcijama i novčanim kaznama", rekao je Vesić za "Blic", a saopštila Gradska uprava.
Vesić je ocenio da nisu svi grafiti ruglo Beograda i da je zato gradski arhitekta Milutin Folić dobio zadatak da odabere lokacije gde će biti dozvoljeno ispisivanje grafita koji su posebna vrsta umetnosti.
Inače, Odluka o komunalnom redu predvidja kazne od 5.000 do 50.000 dinara kada se "spoljni deo zgrade ne drži u urednom stanju".
Ako se ne identifikuju osobe koje su pisale grafite, prema sadašnjim propisima, kaznu plaćaju vlasnici ili korisnici zgrada.
Vesić smatra da to nije pravdeno i da bi bilo nerazumno da Grad kažnjava vlasnike zgrada, a da se ne preduzimaju mere "protiv vandala koji ruže grad", pa se upravo zato i menjaju propisi.
Za čišćenje spomenika i brisanje grafita Knezu Mihailu na Trgu Republike 2012. godine izdvojeno je 410.000 dinara, dodaje se u saopštenju.
Poslednji komentari
  • snupi Vreme: 03.02.2015 11:16h

    Au dotakli smo dno ako nam po preporuci Vesica edukuju decu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP