Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA

Ko plati polovinu kazne odmah, pola mu oproste!

Autor: Blic | 01.06.2013 - 00:09:00h | Komentara: 3

U Srbiji bi uskoro trebalo da bude uveden prekršajni nalog koji će omogućiti da građani koji u određenom roku plate polovinu novčane kazne budu oslobođeni obaveze da izmire preostali iznos.

kazne

Pola platiš, pola ti se prašta | Foto: Nemanja Kostić

Ovo je jedna od značajnih novina u nacrtu novog zakona o prekršajima koji bi, prema najavama iz Ministarstva pravde, uskoro mogao da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini.


- Prekršajni nalog se izdaje samo za prekršaje za koje je predviđena kazna u fiksnom iznosu. Ako osoba protiv koje je izdat nalog plati polovinu kazne u roku od osam dana od dana prijema naloga, biće oslobođena plaćanja druge polovine kazne. Onaj ko smatra da je nepravedno kažnjen, primerak naloga može da pošalje u sud i time automatski pokrene prekršajni postupak. To je postupak po zahtevu za sudsko odlučivanje i predstavlja vid sudske zaštite od samovolje i grešaka, odnosno neadekvatnog ponašanja predstavnika državnih organa. Ako sud nađe da građanin nije u pravu ne može da izrekne veću kaznu od one koja je naznačena u prekršajnom nalogu - objašnjava za „Blic” Zoran Pašalić, vršilac funkcije predsednika Višeg suda i član radne grupe za izradu pomenutog zakona.

On dodaje da nalog izdaju ovlašćena lica koja vrše kontrolu i imaju pravo nadzora, kao što su, na primer, policajci i inspektori. Ilustracije radi, prekršajni nalog može da se izda zbog prodaje robe kojoj je istekao rok ili remećenja javnog reda i mira.
 
- U zemljama u kojima je uveden, prekršajni nalog se pokazao kao nešto što znatno rasterećuje sud. Na ovaj način broj predmeta u prekršajnim sudovima Srbije smanjio bi se bar za četvrtinu - ističe Pašalić.
 
Novinu predstavlja i uvođenje jedinstvenog registra prekršajnih sankcija u kome će se naći imena svih prekršajno kažnjenih osoba. Ovi podaci će se umesto dve čuvati četiri godine, pošto je rok zastarelosti za prekršaje po rešenjima iz novog zakona duplo povećan.

- Ovaj registar će omogućiti da svaki sudija za prekršaje ima evidenciju da li je i koliko puta neko lice kažnjavano. Registar će se čuvati u Ministarstvu pravde, a predsednik prekršajnog suda imenovaće službenika koji će imati pristup ovoj bazi podataka. On će sudije snabdevati podacima i o tome voditi evidenciju. Veoma je važno što se predviđa da podatke može da unosi i briše samo sud - ističe Pašalić.

Poslednji komentari
  • Nenad Vreme: 01.06.2013 07:52h

    Pa i do sad je bila praksa ako das pola policajcima platio si celu kaznu.....

  • AleksandarVeliki Vreme: 01.06.2013 09:32h

    problem sa naplatom kazni prestaje onog dana kada otpustite sve poliicajce koji uzimaju lovu u svoj džep umesto da naplate kaznu i kada napišete realan zakon o saobraćaju, zakon koji će uzeti u obzir da se putevima više ne voze fiće nego automobili koji u proseku imaju stotinjak konjskih snaga pa je van pameti da na magistralnom putu postoji ograničenje od 50 km/h na pravini od 5 km samo da bi policija imala od čega da prima plate (ili pravii kuće)...

  • zoran m. Vreme: 02.06.2013 16:58h

    Sta to znaci? Da li ce mi oprostiti celu kaznu ako platim u roku od 4 dana?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP