Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAZNAJTE:

Ko sme da poseduje oružje

Autor: RTS | 19.02.2015 - 09:21:00h | Komentara: 5

Nosioci oružja i oni koji ga poseduju moraće da idu na preglede na svakih pet godina kako bi se utvrdilo da oružje ne predstavlja problem za njih i okolinu, kaže kriminolog Zlatko Nikolić za RTS. Smatra da je to dovoljan period i ističe da je strah osnovni razlog zbog kojeg se oružje nabavlja.

Zlatko Nikolić

Zlatko Nikolić | Foto: G. Srdanov

Na novoj sednici Skupština je raspravljala o Zakonu o oružju, koji treba da uvede strogu kontrolu posedovanja i korišćenja oružja. Uvedena su dva nova uslova – zdravstvena sposobnost i opravdan razlog za posedovanje oružja.
Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da će se pregledi vršiti na pet godina i da će biti slični onima koji se vrše za produženje vozačke dozvole.
Biće potrebni psihijatrijski i psihološki nalazi, kako bi se utvrdilo da li je došlo do pada praga tolerancije usled čega bi oružje moglo da predstavlja problem za njega i okolinu, rekao je Nikolić gostujući u Dnevniku RTS-a.
Razlog za ovakve izmene su zločini poput onog u Velikoj Ivanči, gde niko nije kontrolisao osobu koja je zadržala oružje iz vremena kada je bila u snagama reda.
Nikolić ne smatra da ima propusta u izdavanju dozvola, već da je potrebno da se uvede obaveza MUP-a da vrši periodične kontrole promene.
Kako kaže, iskustvo pokazuje da je period od pet godina sasvim dovoljan, ali i ističe da se zakoni "daju kalibrirati s vremena na vreme". Podseća, međutim, i da se većina prestupa izvrši hladnim oružjem, ali i da će kriminalne grupe uvek imati na raspolaganju ilegalno oružje.
Kada je u pitanju opravdani razlog za posedovanje oružja, Nikolić kaže da se u vidu imaju posao i ugroženost osobe koja hoće da poseduje oružje.
"Imate dosta predisponiranih žrtava, koje zbog vrste posla imaju veću izloženost opasnosti - noćni rad, prolazak kroz sive zone kriminala. Sve se proceni, pa se na osnovu procene odobri nošenje ili posedovanje", objasnio je Nikolić.
Ministar policije Nebojša Stefanović podseća da je 92 odsto krivičnih dela izvršeno nelegalnim oružjem, a procene su da u Srbiji ima između 200.000 i 900.000 komada oružja. Predlaže legalizaciju.
"Ja se ne slažem sa tom brojkom, ima ga mnogo više. Ne možete me ubediti da su iz ratova otkrivena sva oružja. Ako se mislilo na kratke cevi, brojka stoji", rekao je Nikolić, koji smatra da ministar treba da ima pravo da na dve godine proglasi aboliciju, da vlasnici nelaglnog oružja mogu da ga predaju bez konsekvenci.
Ističe da će se građani razoružati ako im se obezbedi socijalni ambijent, da nema straha jer se zato i naoružavaju. "Sve imate više u crnim hronikama nekakvu opasnost, ta latentna opasnost izaziva strah kod mnogih. Ljudi imaju biološki datu agresivnost u odbrani svog staništa", zaključuje Nikolić.
 
Poslednji komentari
  • DEDA Vreme: 19.02.2015 10:23h

    Ma sve mi se čini da se neko preventivno boji "kuke i motike" u državi gde se raznim kriminalcima gleda kroz "nanogice" i "kaucije", a privodi za "švercovanje u busu". Nije problem legalno oružje u posedu građana već ilegalno u posedu kriminalaca.

  • Max Vreme: 19.02.2015 11:18h

    Ako sam dobro razumeo uciniti sve da se legalno oruzje oduzime a kriminalci se svakako koriste nelegalnim pa to nije problem.A oni svi po deset telohranitelja o trosku drzave ,toliko o bezbednosti zemlje.

  • automehanicar Vreme: 19.02.2015 12:20h

    Ako ce lopovi koji su izmislili preglede da ih placaju, onda je u redu. Inace-lopovska posla!

  • Драган Vreme: 19.02.2015 20:31h

    Ако почне отимачина легалног оружја, онда ће грађани масовно почети да илегално купују оружје. Лекарске прегледе треба да плате они који уводе ове новине.

  • Cooa Vreme: 19.02.2015 21:54h

    Neka država otkupi od građana po adekvatnoj ceni i smanjiće se bar za 50% oružije.Verujem da će svaki penzioner otuđiti cev da neplaća porez

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP