Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U BRISELU DANAS PREGOVORI

Ko to tera bogate Albance s Kosova?

Autor: M. K. | 09.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 8

U Briselu će danas, posle deset meseci zastoja, biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a timove će, prvi put, predvoditi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, uz, takođe prvi put, posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Većina privedenih osoba koje pokušavaju da uđu u Mađarsku pristojno je obučena i poseduje veće sume novca

Većina privedenih osoba koje pokušavaju da uđu u Mađarsku pristojno je obučena i poseduje veće sume novca | Foto: Profimedia

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, ne isključuje mogućnost da se u Briselu, između ostalog, povede i razgovor o masovnom iseljavanju sa Kosova. Kako je saopštila mađarska policija, na teritoriji Županije Čongrad, u subotu su uhapšena čak 1.233 kosovska Albanca!


- Zaista je neverovatan talas migracije i neuobičajano je da se to dešava u toj meri jer nema kriznih dešavanja. Pitanje je da li je posredi samo socijalno-ekonomski aspekt ili možda tu ima prikrivene političke pozadine. Priština vuče neodgovorne, jednostrane i štetne poteze, koji kao da su usmereni na to da se prekine ili oteža proces normalizacije odnosa - kaže za „Alo!“ Drecun.

U Prekršajnom sudu u Subotici su samo u toku jučerašnjeg dana i noći saslušane i osuđene 173 osobe

U Prekršajnom sudu u Subotici su samo u toku jučerašnjeg dana i noći saslušane i osuđene 173 osobe | Foto: Profimedia


Više stotina Albanaca sa Kosova i Metohije koji su proteklih dana privedeni dežurnim sudijama zbog pokušaja ilegalnog prelaska državne granice sa Mađarskom osuđeno je na novčane kazne (od 5.000 do 50.000 dinara) a zatim pušteno na slobodu, saopštio je juče Aleksandar Ilić, portparol Prekršajnog apelacionog suda.

- Interesantno je da je većina privedenih lica sa područja grada Prištine, Vučitrna i Mitrovice, da su uglavnom pristojno obučeni, da su nosili veće sume novca i da su kazne plaćali odmah - naveo je Ilić. On je dodao da njima nije određena privremena mera udaljenja sa teritorije Srbije jer su u Srbiji legalno. On je rekao da su najopterećenije dežurne sudije i sudsko osoblje prekršajnih sudova u Senti i Subotici, koji po 48 sati u smeni neprekidno rade. Samo u Prekršajnom sudu u Subotici, samo u toku jučerašnjeg dana i noći saslušane su i osuđene 173 osobe.

Teme: Pravosuđe, ZSO, „Trepča“


Poslednja runda dijaloga održana je 31. marta prošle godine, pod pokroviteljstvom tadašnje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a do zastoja je posle toga došlo zbog institucionalnog vakuuma u Prištini, usled zastoja u formiranju tamošnje vlade posle pokrajinskih izbora. Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU, rekla je da će na današnjem dnevnom redu biti utvrđivanje napretka u sprovođenju Briselskog sporazuma i razmena mišljenja o budućim koracima u procesu normalizacije. Očekuje se da će na dnevnom redu razgovora jedna od glavnih tema biti pravosuđe, kao i formiranje ZSO, a Beograd je najavio i pokretanje pitanja srpske imovine na Kosovu i Metohiji, uključujući i „Trepču“.

Poslednji komentari
  • hemicar Vreme: 09.02.2015 08:36h

    Strasno ode kedan malad zivot a drugi mozda unisten. Deco ucite skolu u osnovnoj skoli se uci o gasovima, u srednjoj jos vise! Ovakve stvari nikako ne smeju da se dogadjaju.

  • zorica Vreme: 09.02.2015 09:21h

    Bojim se da ce ovo biti po nasoj grbaci, oni kao hoce preko granice njih uhvati policija, plate kaznu i sta se onda desava OSTAJU U SRBIJI. Treba to odmah organizovano prevest do Kosova da budemo sigurni da su se vratili a ne da OSTAJU OVDE U SRBIJI. Tesko nama ako ostanu jer mi nemamo gde.

  • Aleksandar Vreme: 09.02.2015 09:38h

    Tera ih radijacija. Nju ne mogu da ubiju

  • trnnnn Vreme: 09.02.2015 13:08h

    siptarska stoka...kao sto su ORGANIZOVANI kada su radili na stetu Srba tako je i ovo organizovano..sto se mene tice mozete da prevarite samo one koji vas ne poznaju ...

  • sasa Vreme: 09.02.2015 13:44h

    TRAZILI SU DOBILI SU,KLINTON JE JOS ZIV,PRAVAC ALBANCI U AMERIKU,DOBAR STANDARD,SVE CE VAMA UCINITI PO VOLJI,,STO SE MENE TICE JA BIH VAM OTVORIO KORIDOR ZA SVE ZEMLJE U EVROPI KOJE SU POTPSALE ZA VASU NEZAVISNOST, PA NEK VAM JE SA SRECOM.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP