Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČISTI PRED JAVNOŠĆU SRBIJE

Kocić: RHMZ na vreme upozorio na padavine!

Autor: Tanjug | 29.05.2014 - 11:29:00h | Komentara: 1

Republički hidrometeorološki zavod na vreme je upozorio nadležne o dolasku ciklona koji nosi obilne padavine, tvrdi direktor RHMZ Vladan Kocić. On je Tanjugu rekao i da je bila blagovremena i reakcija državnih organa u ovoj situaciji.

Vladan Kocić Foto: Aleksandar Stanković

Vladan Kocić  / Foto: Aleksandar Stanković

"Mi smo izdavali hidrološke i meteorološke biltene svakodnevno, najave i upozorenja mejlovima i SMS porukama dobili su Direkcija za vode kao nadležna organizacija u oblasti vodoprivrede i Sektor za vanredne situacije MUP-a, koji je nadležan za uzbunjivanje i spašavanje u ovim situacijama", naglašava direktor RHMZ.
Ističe i da je priroda ovih nepogoda bila takva da je bilo teško sprečiti posledice.
Prva najava da se mogu očekivati obilnije padavine data je 9. maja na meteoalarmu koji se svakog dana objavljuje na sajtu RHMZ, kaže direktor te kuće, i ističe da je već 10. maja dato narandžasto, a 12. maja crveno upozorenje.
"Osim meteoalarma išli su mejlovima i SMS porukama upozorenja da se 14., 15. i 16. maja za period od 72 sata očekuje između 50 i 120 litara kiše po metru kvadratnom, a nedgde i više. To se obistinilo", rekao je Kocić.
Navodi da je RHMZ posle nepogode dobio pismo od Dmitra Ivanova, doskorašnjeg šefa Kancelarije za Evropu meteorološke svetske organizacije koji ih je pohvalio za precizno i blagovremeno reagovanje u ovoj situaciji.
Da je država dobro reagovala u ovoj situaciji Kocić potkrepljuje prošlogodišnjim primerom poplava u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj gde je mnogo slabiji ciklon izazvao nesagledive posledice i mnogo veću materijalnu štetu.
Nije imao odgovor na pitanje da li je neko zakazao u lancu i da li su se mogle sprečiti katastrofalne posledice u Obrenovcu i Krupnju jer, kako kaže, kao direktor RHMZ i član Republičkog štaba za vanredne situacije ne može da izdvoji nikog ko nije dobro odradio svoj posao.
"Mi smo profesionalci u svom poslu i trudimo se da posao odradimo najbolje moguće. Ponosan sam kako su službe prognoze vremena i službe prognoze vode odradile posao", kaže direktor RHMZ.
Situacija u pojedinim delovima zemlje još je nije stabilizovala tako da, kako kaže Kocić, nema opuštanja.
Kiša i mestimični pljuskovi očekuju se i narednih dana u pojedinim delovima Srbije ali direktor RHMZ ne očekuje padavine koje bi mogle da dovedu naglog porasta vodostaja na velikim rekama i poplave u narednom periodu.
"Ciklon koji je izazvao poplave u Srbiji nezapamćen je na našim prostorima i takve poplave dešavaju se jednom u više od sto godina. Ono što se sada dešava je uobičajeno vreme za ovaj deo godine", kaže Kocić i dodaje da mestimične obilne kiše mogu izazvati porast manjih reka i dovesti do problema lokalnom stanovništvu.
Pojašnjava da je veoma teško prognozirati pojavu oblačnih sistema koji izazivaju jake padavine jer je vreme od formiranja oblačnog sistema do pojave padavina izuzetno kratko.
"Koristimo prognostičke modele da sa njima prognoziramo jedno šire područje gde se ta pojava može desiti i svako jutro šaljemo saopštenja, a onda na osnovu radarskih slika i praćenja razvoja oblačnosti SMS porukama šaljemo detaljna obaveštanja da se formira oblak, kojom putanjom ide, na kom području se očekuju padavine i u kojoj količini", pojašnjava Kocić.
Iz Sektora za vanredne situacije, kako kažu, stalno stižu molbe da se daju što pre informacije o nevremenu, pošto imaju ograničen broj ljudi, kako bi na vreme mogli da rasporede ljude u ugroženim područjima.
Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 29.05.2014 16:43h

    Direktor takvu izjavu dao 22.05.2014. Posle takve izjave koji gradovi naselja su poplavljeni? Da li se secate...?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP