Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JAVNI BELEŽNICI OD JUČE POČELI DA RADE ŠIROM SRBIJE

Kod notara - tri u jedan

Autor: N. N. Travica | 02.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ono što se nekada radilo na tri različita mesta i za šta su građani plaćali tri takse, od juče se radi kod popularno nazvanih notara. Pravni savet, briga da stranka ne zaključi štetan ugovor po sebe, sačinjavanje i overa ugovora, sve to se radi u jednoj od 94 javnobeležničke kancelarije, koliko ih je započelo rad na području čitave države.

Papirologija koja se obavljala na tri šaltera ubuduće će se završavati na jednom mestu

Papirologija koja se obavljala na tri šaltera ubuduće će se završavati na jednom mestu

Novoimenovanim notarima već prvog radnog dana, obratile su se mnogobrojne stranke koje su odlučile da vešto izbegnu redove i gužve, kako u sudovima, tako i u gradskim upravama.


- Verujem da je javno beležništvo kao institucija stvoreno radi pravne sigurnosti i samih interesa građana. Zbog toga bih voleo da građani imaju razumevanja i pomognu svojim strpljenjem da u Srbiji stvorimo pravnu instituciju koja će biti ponos svima – za „Alo!“ počinje priču Igor Vranješ, jedan od devet javnih beležnika, koliko ih je počelo sa radom na području Novog Sada. Sagovornik našeg lista objašnjava da je notarska kancelarija obeležena posebnom tablom na zgradi u kojoj se kancelarija nalazi, a njihov rad kontroliše Javnobeležnička komora.

- Prenos nepokretnosti je isključivo u nadležnosti javnih beležnika i sud više takve ugovore ne overava. Overa ličnih dokumenata jeftinija je kod beležnika nego u sudu ili lokalnoj samoupravi. Strogo se moramo držati propisane tarife i ne sme da bude nikakvog odstupanja. Mi smo osobe od javnog poverenja koje su birane na osnovu znanja i iskustva, te u skladu sa tim moramo da vodimo računa o interesima naših građana - objašnjava Vranješ, koji je dugo godina i sam bio advokat, pre nego se odlučio da zaplovi u notarske vode.
Za overu potpisa i izdavanje potvrda građani će sve do 1. marta sledeće godine moći da biraju da li će ići kod javnog beležnika ili u sud ili u organe uprave.

- Mi moramo da proveravamo zakonitosti svakog pravnog posla, za razliku od sudova, koji su do juče vršili samo legalizaciju potpisa, ne obraćajući pažnju šta je sadržina potpisanog dokumenta koji se overava. To je između ostalih jedan od razloga zbog čega je prvog radnog dana, tolika gužva pred javnobeležničkim kancelarijama – priča novosadski beležnik.
Predviđeno je da u Srbiji radi ukupno 371 javni beležnik - na svakih 25.000 stanovnika po jedan.

Odgovara za potpisano


Osim što će overavati ugovore i druge isprave, javni beležnik je zadužen i za njihovo sastavljanje uz punu odgovornost za zakonitost i ispravnost za njihovu sadržinu. Notar je dužan da proveri da li je sadržina ugovora u skladu sa zakonima i propisima, jer on odgovara za zakonitost overenih isprava. Javni beležnik ima pravo i da odbije da sačini ispravu ili ugovor ukoliko smatra da je posao o kojem je reč nezakonit. Koristiće pečat koji zamenjuje pečat suda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP