Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTKRIĆE ARHEOLOGA

Kod Pančeva nađena grobnica stara 4.500 godina!

Autor: RTS | 21.11.2013 - 14:05:00h | Komentara: 0

Temelji srednjevekovne crkve i ispod njih grob iz bakarnog doba, star oko 4.500 godina, otkriveni su u blizini Pančeva. Grob je nastao u vremenu kada oko Pančeva nije bilo naselja, pa stručnjaci pretpostavljaju da je reč o nomadskom plemenu.

grobnica

U blizini Pančeva, na lokalitetu „pančevo-livade“, arheolozi iz Narodnog muzeja otkrili su temelje srednjovekovne crkve i ispod njih grob iz bakarnog doba, star oko 4.500 godina.

Iskopavanja na lokalitetu počela su pre nekoliko godina kada je pronađeno naselje iz 8. veka, kasnije deo temelja crkve, da bi pre nekoliko dana, nakon sistematskih istraživanja, otkriven ceo njen temelj, sa jednobrodnom osnovom.
Utvrđeno je da je crkva prvobitno sagrađena u 12. veku i da je tri puta bila rušena i obnavljana, a oko nje je pronađeno 79 nekropola.
„Interesantno je da su osim tih nekropola iz doba postojanja crkve pronađeni grobovi iz ranijeg perioda, verovatno iz doba kad je postojalo rano srednjevekovno naselje. U jednom od njih našli smo novčić ugarskog kralja Stefana Prvog iz 11. veka“, ispričao je Vojislav Đorđević, kustos arheolog.
Mnogo značajnije otkriće na prostoru unutrašnjosti crkve je grob iz bakarnog doba star oko 4.500 godina, sa ostacima pokojnika koji je sahranjen na specifičan način, u skladu sa određenim religijskim verovanjima.
„Pokojnik je polagan u jamu na leđa, sa nogama u zgrčenom položaju, što je položaj fetusa i simboliše novo rađanje, a pored glave je stavljen oker, koji je crvenkaste boje i simboliše krv“, objašnjava arheolog Marija Ćuković.
Grob je nastao u vreme kada oko Pančeva nije bilo naselja, tako da je reč o nomadskom plemenu i nekom značajnijem pokojniku, jer je sahranjen sam.
Na prostoru Banata samo je desetak sličnih humki istraživano, a dve su pronađene u okolini Pančeva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP