Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTAC SRPSKOG DŽIHADISTE

Koji Abdulah, on je za mene Goran

Autor: Dražen Ostojić | 10.10.2014 - 15:15:00h | Komentara: 7

Bosuta, selo sa jedva 300 kuća i, čini se, mnogo manje stanovnika, postala je poznata po bračnom paru koji je iz pravoslavlja prešao u islam i završio u redovima džihadista koji seju smrt po Siriji!

Srpski džihadista Goran Pavlović

Otac srpskog džihadiste: Tomislav Pavlović

Većinom starci ostali su da žive u tom malom mestu nadomak Aranđelovca, a mladi su se rasuli kud koji. Najviše ih se otisnulo u inostranstvo, trbuhom za kruhom, a Pavlovići, očigledno „poučeni“ motivima iz Kurana, svoju sreću pokušali su da pronađu u Siriji!

Reč je o Goranu (47), alijas Abdulah Džebelu, njegovoj supruzi Mirjani (45), sada Merijem, i ćerki Neveni, o kojima je „Alo!“ već pisao.
Zbog te Goranove odluke da se pridruži terorističkoj grupi Islamska država, čiji su pripadnici dvojici američkih novinara i dvojici Britanaca odrubili glave, njegov otac Tomislav (77) ostao je sam na vrh brda, u zaraslom imanju, gde je nekada dočekivao svoje najmilije, okretao prase, igrao se sa unučicom... Sada je sam kao panj...

Komšije kažu „da ni sa kim neće da priča, ko zna kakav arsenal oružja ima u kući, može i da zapuca“, ali nas to nije omelo da se uz jedva prohodan put dug oko 500 metara popnemo do, kako sam kaže, „zadnje pošte Jelovik“. Dočekao nas je lavež pasa, a iza zarasle kapije i seda starina - nizak, na štakama, ali vedra lica.

Goran Pavlović

Goran Pavlović

- Uđite! Znam zašto ste došli, nije dobro, ali ja sam željan ljudi, niko mi ne dolazi. Zovu me Turčin zbog mog Gorana, a gledaju turske serije. Ne znaju da je moj deda učestvovao u ratu protiv Turaka - govori nam Goranov otac, a onda sam nastavlja, sa setom u očima:

Kuća u kojoj je živeo Goran

Kuća u kojoj je živeo Goran

- Nije moj Goran koljač, nije onako kao što pričaju. Ne znam, pazite šta pišete, ali verujte - nas dvojicu su na pravdi boga prošle godine uhapsili. Našli su moje lovačko oružje, bio sam lovac ceo život, pištolj od pokojne žene, bila je vojno lice... Vojska se raspala, nisam imao kome da vratim to naoružanje. Sve to maltretiranje, ali i, istini za volju, to Goranovo izučavanje Kurana i ostalih verskih knjiga, dovelo je do toga da moj sin sada nije sa mnom. On je spoznao da je islam najpravičnija vera, sam je odlučio da pređe u to. Ko sam ja tada bio da odraslom čoveku solim pamet... I nemojte da mi govorite da je Abdulah, on je Goran za mene. Ne znam što je prešao u islam, ali znam da bih voleo da je ostao ovde u Bosuti, kao što je i planirao, da čuva koze, vrca med, da roštiljamo... Da slavimo Novu godinu zajedno, kao nekada. Da mi dođe moja mezimica Nevenica, Nena, jedino žensko dete u porodici, pošto od drugog sina Zorana imam dva unuka. Sećam se kad smo roštiljali piliće dole na reci, na ražnjićima koje okreće voda...

Srpski džihadista Goran Pavlović

Goran sa porodicom pre nego što je prešao u islam

Nije hteo ili od tuge nije mogao više da priča Tomislav. Vojna lica bili su i on i žena, vidi se da je školovan čovek, ali nestade mu reči kada uze porodične albume u ruke... Jedino što je mogao da nam doda je da o njemu brine izvesni Samir, koji radi u Hitnoj pomoći, a koga je Goran angažovao.

- Momak je baš dobar, donosi mi sve što treba, lekove, hranu, prati sve šta kaže Nada Macura i to mi obezbedi - stiže i da se našali starina.

- Međutim, ne pitam ga gde je Goran, kako su on, snajka Mira i moja unučica Nena. Čekam da mi sam kaže, a on ćuti. Možda i ne sme da priča, a iskreno - ništa mi to i ne bi značilo da znam jesu li u Siriji ili Srbiji. Da je meni da ih vidim bar još jednom dok ne umrem!

KOMŠIJA MILE: Mora da ga je neko naterao!
 

Srpski džihadista Goran Pavlović

Komšija Mile: Goran je bio sjajno dete

 

Malo je ljudi na ulicama Bosute. Sreli smo svega desetak. Svi znaju za slučaj iz komšiluka, ali neće da pričaju. Najrečitiji je bio komšija Mile. Uzima „Alo!“ u ruke, pritska prstom na Goranovu fotografiju:


- Pa šta to uradi, Gorane, sunce ti j***m?! Ljudi, to je bilo sjajno dete, odrastao sa mojom decom. Znam ja i njegovog oca, zajedno smo vrcali med. Kad je bila frka prošle godine, kad su ih uhapsili, pa pustili, bio je on odmah posle toga ovde u selu. Pita me može li da natoči vode... Kako ne možeš, sine, znam ja ko si i šta si. Ali, verujte mi, znam i da je prisiljen. Voleo bih da dođe, da ga pitam ko ga je naterao, hoće li da ga spasimo - priča komšija Mile.

Poslednji komentari
  • Boki Vreme: 10.10.2014 18:32h

    Inat.Nema tih para za koje bi promjenio vjeru ali iz inat bih.Da mu kuću nijesu isprevrtali i pritvarali ga nebi sad bio to što jesr.

  • Dragan Vreme: 10.10.2014 18:47h

    Šta čoveka natera da promeni svoju porodičnu veru?Mislim da se neko iz njihovog okruženja teško o njih "ogrešio", ne menja se vera tek tako pročitao Kuran,čovek radio u vojsci i predje u "radikalni" islam. Nešta u priči ne pije vodu, najbolje zna on i priča bi bila ok da neko od novinara proba da ga pronadje.

  • Bahrija Vreme: 10.10.2014 19:31h

    Ja sam musliman i postujem svaku vjeru to sto je uzeo islam to je njegovo pravo da tako misli da je islam vjera za njega.takvih slucajeva ce biti jos mnogo ,jer istina samo osvaja srce kod ljudi.

  • Marko Vreme: 10.10.2014 19:54h

    Nema tu nista strasno ni neznano,ne vidi se nista lose a ni ruzno,

  • Miloje Vreme: 11.10.2014 00:37h

    Jasno ko dan.Otac slavi Novu godinu,majka vojno lice.Komunisti koji nisu vaspitali svoju decu u duhu pravoslavlja. Danas citam i da je ona sirota devojcica koju je manijak silovao ,ubio i zakopao-nekrstena.Jadna deca, bez zastite Andjela cuvara.Neka se Gospod smiluje na roditelje,velika je odgovornost na njima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP