Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO JE BIVŠA TADIĆEVA PERJANICA ZASELA U DIREKTORSKU FOTELJU

Koji moćnik voli Jelenu?

Autor: Ekipa „ALO!“ | 29.01.2015 - 19:00:00h | Komentara: 4

Vest da je Jelena Trivan, dojučerašnja perjanica Borisa Tadića, postavljena na čelo „Službenog glasnika“ samo za neupućene je mogla biti šokantna. Mada je do pre godinu dana bila jedan od najoštrijih kritičara Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, bivša funkcionerka Demokratske stranke ovim zaokretom nije preterano iznenadila pojedince iz vrha vlasti, pogotovo one koji su kumovali njenoj rehabilitaciji.

Od zakletog protivnika SNS-a do direktorske fotelje u režiji SNS-a: Jelena Trivan

Od zakletog protivnika SNS-a do direktorske fotelje u režiji SNS-a: Jelena Trivan | Foto: Miloš Perić

Trivanova je uspela da ostvari vrlo prisne kontakte sa ljudima koji su bliski premijeru

Tek što je izašla iz DS-a, u februaru 2014. godine, ona se odmah bacila na lobiranje kod naprednjaka, gde je za vrlo kratko vreme ostvarila tesne veze sa ljudima iz aktuelne vlasti, ali i prisne odnose sa pojedincima iz vrha bezbednosnih struktura, bliskih Aleksandru Vučiću.


Slučaj „Šopard”
Trivanova je 2009. prvo negirala, a kasnije potvrdila da je na crno kupila sat „šopard“ od 8.000 evra. Priča o satu možda i ne bi bila tako zanimljiva da Jelenu Trivan novinari nisu uhvatili u laži. Ona je prvo tvrdila da nema taj sat.
- To nije tačno! Ma kakav „šopard“? Kakvih nekoliko hiljada evra! Volela bih da ga imam, ali nikad nisam imala tako vredan sat! Iako se moj suprug bavi privatnim biznisom, to ne možemo da priuštimo. A tek moja poslanička plata, čista socijala - rekla je. Posle jednog sata, sama je pozvala novinara i priznala da je lagala:
- Ja sam taj sat dobila od supruga za godišnjicu braka. Imala sam ga samo jedan dan, a onda smo ga vratili jer nemamo toliko para... Moram dete da odgajam, da plaćam račune. Moj suprug jeste privatnik, ali ni njemu zbog krize više niko ništa ne plaća - kazala je ona.

- Za nju se najpre mececima lobiralo da dođe na čelo Kancelarije za evropske integracije, preporučivali su je kao vrlo iskusnu i sposobnu za tu funkciju. Čim je otišla iz DS-a, pokušavala je da stupi u konktakt sa naprednjacima. Insistirala je da je primi i Aleksandar Vučić, koji je tada bio vicepremijer. On je to odbijao, ali je na kraju rešio da je sasluša. Ona mu je tada nudila saradnju. Navodno je rekla da ima dobre kontakte sa strancima i da bi mu u tom smislu mogla biti od pomoći, a nije preskočila ni da ishvali i evropsku orijentaciju nove vlade.

Međutim, to nije imalo odjeka kod Vučića, koji je takvu saradnju odbio. Ona je kasnije uspela da ostvari vrlo prisne kontakte sa pojedinim ljudima koji su vrlo bliski sadašnjem premijeru i očigledno da je u tome uspela - priča sagovornik „Alo!”.


Da neko zaista moćan stoji iza nje, jasno je dao do znanja i Radoš Ljušić, koji je do pre dva dana bio direktor „Službenog glasnika”, a svoju smenu obrazložio je rečima „ima nešto što je jače od politike i političara“. Jelena Trivan juče nije odgovarala na pozive i poruke novinara „Alo!“, a za danas je planirana primopredaja dužnosti u „Službenom glasniku“.

Inače, Trivanova je u više navrata bila kritikovana za nepotizam i korupciju, a ove optužbe najglasnije su zastupali upravo naprednjaci. Velika afera „indeks“ iz 2007. potkačila je i nju, jer se među profesorima Pravnog fakulteta u Kragujevcu optuženim za prodavanje ispita studentima našao i njen otac Branislav Marković. Neobjašnjivo odugovlačenje procesa i u njegovom slučaju dovelo je do faktičkog oslobađanja od optužbe. U postupku reizbora sudija 2010, Predrag Marković, brat Jelene Trivan, reizabran je za sudiju Opštinskog suda u Kragujevcu, dok je drugi brat Milan Marković sa funkcije republičkog javnog pravobranioca imenovan za sudiju Ustavnog suda Srbije. Tada je protiv ovakvih postupaka ustao aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović, koji je tvrdio da je DS koristio politički uticaj pri izboru sudija.

- Očigledno je da je takozvana reforma pravosuđa u stvari bila čistka čestitih, časnih i poštenih sudija, na čije mesto su dovedene politički podobne sudije. Pošto je DS nosilac ovakvih poteza i mahinacija u tom postupku, očigledno je da je koristio svoj politički uticaj pri izboru sudija - poručio je tada Stefanović.

Ona je bila predmet „obrade” i Agencije za borbu protiv korupcije, koja je maja 2013. protiv nje podnela Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da nije prijavila imovinu ili da je dala lažne podatke o imovini. Kako su nam juče rekli u Agenciji, 30. jula prošle godine ova prijava je odbačena. Povod za ovu vanrednu kontrolu njene imovine bila je informacija da je 2011. godine za 80.000 evra prodala stan od oko 47 kvadrata, koji nije prijavila Agenciji. Kritike je morala da trpi i zbog činjenice da je firma njenog supruga Dragana Trivana „Protekta“ pružala usluge obezbeđenja mnogim budžetskim korisnicima, od opština, preko agencija i Poreske uprave, do komunalnih preduzeća i predškolskih ustanova.

OVDE možete pročitati šta je Trivanova rekla o poziciji u "Glasniku".

Šta je sve govorila o SNS
- novembar 2010: „SNS nema program niti ideologiju, već je vođen samo željom da dođe na vlast, što je pokazao i formiranjem koalicije sa Novom Srbijom, Pokretom socijalista i Pokretom Snaga Srbije. Reč je o stranci i koaliciji koje vode brigu o sopstvenim foteljama i ambicijama, a pri tome nisu predstavile nijednu ideju kako bi građanima u Srbiji moglo biti bolje.“
- januar 2011: „Mi s politikom naprednjaka nemamo ama baš ništa zajedničko.“
- januar 2011: ”Naprednjaci su naši najžešći politički protivnici. I to nije nekakvo političko prepucavanje, nego suštinska razlika zbog koje mi SNS vidimo kao drugi pol političke scene koji nam nije blizak i koji po našem uverenju ne može biti dobar za Srbiju.”
- februar 2011: „Putovanja u Brisel ne čine SNS evropejcima.“
- oktobar 2011: „SNS se godinama nije usuđivao ni da formuliše jasan stav o saradnji sa Haškim tribunalom i hapšenju Ratka Mladića zato što je iza toga stajao pokušaj da se i stari birači, koji su nosili plakate ‚Sigurna kuća za Mladića‘ i novi evropejci objedine u istoj stranci, što je nemoguće.“
- mart 2012: „Od građana zavisi hoće li 6. maja odabrati one koji će zemlju gurnuti u rat, a njene građane u mobilizaciju ili one koji će obezbediti mir, sigurnost i prosperitet.“
- avgust 2013: „Vučić je trenutno zvezda među liderima EU, o njemu pišu ‚Independent‘, ‚Ekonomist‘, hvale ga svi. Da bi mu neko nudio poboljšanje imidža treba da bude retardiran, a ja u takve ne spadam, a i ne bavim se takvim stvarima. Napominjem s punom ozbiljnošću i odgovornošću, iako do sada nisam tužila nijedan medij, da ću svoju čast i ugled braniti na sudu od ovakvih nebuloza.“

Poslednji komentari
  • schüler Vreme: 30.01.2015 01:42h

    samo daj, sve za pare..

  • Šonja Vreme: 30.01.2015 06:01h

    Svaki dan,nam govore da je DS ostavila pustoš,pa bi bilo zanimljivo da čujemo da li su u srvaranju te pustoš imali udela ministri,Kori Udovički,Dijana Dragutinović,Milan Marković,perjanice DS Goran vesić,Siniša Mali,Tanja Mišćević,Očigledno da će nas najbolje u bolje sutra voditi Jelena Trivan,prepoštena podpredsednica DS,sa bogatim jednogodišnjim radnim iskustvom,jer je ona najsaslušnija za pustoš,pa će i znati kako da ga otkloni.Šta ćekaš Pajkiću bićeš ministar inostranih poslova.

  • cuvarkuca Vreme: 30.01.2015 07:34h

    Pitajte koalicionog partnera , ministra za sve vlade.

  • MIlos Vreme: 30.01.2015 14:44h

    Ovo je tuga i sramota za SNS,ali u nasoj zemlji je sve normalno vazna je samo funkcija i kako ostati na njoj.I SNS ce zbog ovakvih a i drugih stvari zavrsiti jadno jer za sada su u svoje jato primili najvise goluba preletaca.A golubovi su stetocine kada se mnogo namnoze.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP