Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Kolarević: Dve godine
da država izađe iz medija!

Autor: Tanjug | 29.01.2013 - 23:56:00h | Komentara: 0

Do kraja marta u skupštinsku proceduru će ući zakon koji će regulisati pitanja nedozvoljenog objedinjavanja vlasništva u medijskoj sferi, izlazak države iz medija, pomoć javnim servisima i reklamiranje, najavio je pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević.

On je kazao da je ostalo da se, do kraja ove nedelje, u zakon o javnom informisanju i medijima ubace još prelazne i kaznene odrebe, pa tekst ide na javnu raspravu, a biće prosledjen i ekspertima EU, Saveta Evrope i OEBS-u.

Dragan Kolarević

Dragan Kolarević | Foto: Miloš Perić

"Država se opredelila da se povuče iz medija i to će biti ispoštovano. Mora se pronaći formula kako da se to uradi u slučaju 'Novosti', 'Politike', ili kako da se transformiše Tanjug. U svakom slučaju, ništa neće biti na brzinu, jer je predvidjen rok od dve godine od usvajanja zakona", kazao je Kolarević u intervjuu za sutrašnje "Novosti".
Upitan šta znači nedozvoljeno objedinjavanje vlasništva u medijskoj sferi Kolarević je objasnio da to znači da će biti dozvoljeno da vlasnik jednog uspešnog dnevnog lista pokrene potpuno novi i da zajednički predju 50 odsto ukupnog prosečnog tiraža svih medija u prethodnoj godini. "Ali, biće zabranjeno da kupi uspešan list koji već postoji i tako predje predvidjeni limit".

Kolarević je naveo i da Ministarstvo nema poseban fond iz kojeg bi se isplaćivala pomoć, ali da će država pomagati medijima kroz razne olakšice, za kupovinu papira i drugog materijala.

On najavljuje i da će, kada su u pitanju oglasi, biti uvedena obaveza da se objavi ko plaća oglase i reklame kada se predje odredjeni cenzus.
"Mislimo da je važno da se zna ko su veliki oglašivači, pa neka onda čitaoci i gledaoci sami donose sud. Naravno, taj limit neće biti isti za regionalne medije i one koji pokrivaju prostor cele države", naveo je Kolarević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP