Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDLOG POSLODAVACA DRŽAVI

Kole: Radnike moramo
lakše da otpuštamo (ANKETA)

Autor: D.D. | 20.11.2012 - 16:16:00h | Komentara: 35

Predstavnici privrednika u Srbiji založili su se za izmene zakona o radu koji će omogućiti lakše otpuštanje. Istovremeno, je premijer Ivica Dačić ocenio da novi zakon treba da uvaži legitimne interese i zaposlenih i poslodavaca.

Rešili nesporazum  sa pokretom „Dveri“:  Miodrag Kostić

"Lakše mi bilo da se razvedem od žene, nego da otpustim radnika": Kostić

Predsedsednik poslovnog udruženja Poslodavac Miodrag Kostić ocenio je da postojeći Zakon o radu veoma komplikuje proceduru otpuštanja radnika i više vodi računa o zaposlenom koji treba da dobije otkaz, nego o onome koji treba da ostane da radi.
Kostić je ocenio da u zemljama u razvoju radno zakondavstvo treba da bude mnogo fleksibilnije i kao primer naveo države jugoistočne Azije koje se ubrzano razvijaju. On je dodao da za privlačenje stranih investicija nije dovoljno samo smanjiti porez, obezbediti infrastrukturu i političku stabilnost već da je potrebno omogućiti i lakse otpuštanje i zapošljavanje radnika.
Kostić se našalio da mu je bilo mnogo lakše da se razvede od žene nego da otpusti radnika.

„Citirajte me“: Ivica Dačić

„Neću nikom dozvoliti da krši prava radnika“: Ivica Dačić | Foto: FoNet

Prema Dačićevim rečima, u Srbiji je bilo primera "divljeg kapitalizma" koji je radio i protiv zakona i protiv dobrih običaja, ali da to ne znači da budući zakon treba da smeta dobrom i efikasnom poslovanju u Srbiji. "Ne bi bilo dobro da strani investitori ne poštuju ona pravila u Srbiji koja poštuju u svojoj zemlji. Ja to neću nikome dozvoliti. Nismo u vremenu samoupravljanja, ali ni u divljem kapitalizmu", kazao je premijer.

Drugi potpredsednik Američke privredne komore Zoran Petrović ocenio je da novi zakon o radu ne treba da bude samo stvar dogovora poslodavaca i zaposlenih, već da treba uzeti u obzir i populaciju koja nema posao. Prema njegovoj oceni, ukoliko zakon sprečava lako otpuštanje radnika nema prostora za novo zapošljavanje zbog čega i njegove odredbe treba učiniti mnogo fleksibilnijim.
Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić posebno je ukazao na potrebu smanjenja administrativnih i birokratskih prepreka u budućem zakonu o radu, jer one usporavaju proces zapošsjavanja i otpuštanja i tako štete interesima i poslodavaca i zaposlenih.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 20.11.2012 16:59h

    ukinuti plate i socijalno pod hitno!

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 20.11.2012 19:03h

    Браво Коле краљу !!! Не краљу - царе !!! Коле царе !!! Рекао си све што си имао ... и морам да признам да ти је свака к'о Његошева !!! А сиротиња раја ?! Видећемо да ли они : јадни , бедни , понижени , гладни ... имају нешто да кажу у вези са овим ?! Или ће наставити "мудро" да ћуте ?! Оооооооооо , да и трпе !!!

  • Una Euridika Vreme: 20.11.2012 21:06h

    Mi smo vec roblje, sta jos hoce?

  • Petar Vreme: 20.11.2012 22:05h

    Kada ce njega uhapsiti,pa on je najvece zlo a sada izigriva sposobnog biznismena,samo da se vidi ko je nosio Djindjicev kovceg na sahrani i bit ce mu sve jasno,malo pameti tu treba ...

  • Bili piton Vreme: 20.11.2012 22:13h

    A da uvedete i pravo na fizičko kažnjavanje radnika? Tuci Kole, to je tebi tvoja borba dala, za tri evrića tri šećerane. Stvarno oličenje sposobnosti i poštenja. Mladi ljudi hvatajte večeras prvo voz i kidavela preko grane.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP