Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODBIJENA INICIJATIVA NOVINARA I PACIJENATA

Kolege izdale Spasu Anđelića!

Autor: E. A. | 18.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Godišnji pomen prim. dr Spasi Anđeliću, zameniku direktora GAK „Narodni front“, načelniku dnevne bolnice u GAK „Narodni front“ i predsedniku Regionalne lekarske komore Beograda, održaće se sutra na Novom bežanijskom groblju u 11.30.

Ideja da  naziv dnevne  bolnice u „Frontu“ nosi ime Spase Anđelića nije prošla

Ideja da naziv dnevne bolnice u „Frontu“ nosi ime Spase Anđelića nije prošla

On je posle kraće i teške bolesti umro 22. oktobra prošle godine, kada su novinari i njegove pacijntkinje pokrenuli inicijativu da se dnevna bolnica u GAK „Narodni front“ nazove po njemu. Veliki stručnjak neće dobiti svoju spomen-ploču u dnevnoj bolnici u GAK „Narodni front“, iako je inicijativa prošla sve instance – Ministarstvo zdravlja, Lekarsku komoru Srbije i menadžment GAK „Narodni front“, jer u nju neće da gledaju njegove kolege! Sačekaće neka bolja vremena.


Novinarke: Neće biti zaboravljen


Radmila Briza, novinarka dnevnog lista „Alo!“, i Sonja Todorović, novinarka „Blica“, jedne od inicijatorki da se dnevna bolnica u GAK „Narodni front“ nazove po dr Anđeliću, juče nisu mogle da veruju vestima iz tog porodilišta jer su imale informaciju da je sve spremno, samo se čeka godišnjica smrti tog stručnjaka.
- Šta da kažemo? Dr Anđelić neće biti zaboravljen. To je sigurno - kazale su one.

Kako za „Alo!“ kaže izvor iz te klinike, na stručnom savetu, kada se donosila odluka o postavljanju spomen-ploče jednom od najboljih srpskih ginekologa akušera, lekari su glasali protiv.
- Taj skup sastavljen je od načelnika svih odeljenja klinike. Kako bi se ispoštovala procedura, potrebno je bilo da pozitivno glasa više od polovine saveta, a tu odluku verifikuje UO klinike. Neke kolege, koje su sa dr Spasom provele više od pola radnog veka, bile su uzdržane, a većina protiv. To je dotle išlo da je jedna koleginica, takoreći učenica dr Anđelića, rekla da klinika nije groblje da se postavljaju mermerne table – priča izvor „Alo!“.
Kako dodaje, UO GAK „Narodni front“ mogao je samo da aminuje da spomen-ploča dr Anđeliću neće biti postavljena na godišnjicu njegove smrti, koja je u sredu.

Prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front“, kaže za „Alo!“ da će klinika, bez obzira na sve, organizovati stručne skupove posvećene radu dr Spase Anđelića i na taj način čuvati uspomenu na njega.

Vest o svemu tome rastužila je prof. dr Slavicu Đukić Dejanović, bivšu ministarku zdravlja, koja je „aminovala inicijativu da se dnevna bolnica u GAK ‚Narodni front‘ nazove po dr Anđeliću“.

- Baš ste me rastužili! Ministarstvo je donelo odluku da podrži tu inicijativu jer se najbolji utisak o kolegi Anđeliću širio od stručnjaka, pacijentkinja i građana. Još se nadam da će njegove kolege u GAK „Narodni front“ promeniti odluku – kaže ona za „Alo!“. I doskorašnja predsednica Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević priznaje da joj je „veoma žao zbog svega“.

- Ne mogu da verujem da su kolege tako reagovale. U Hipokratovoj zakletvi stoji da lekari poštuju svoje učitelje, a dobro znam da je dr Anđelić to bio mnogima od njih – kazala je ona.

Pionir u svemu

Podsetimo, srpska medicina je 22. oktobra 2013. ostala bez jednog od najboljih ginekologa - akušera prim. dr Spase Anđelića. On je preminuo posle kraće i teške bolesti u 58. godini. Osim što je bio vanredni stručnjak, on je prvi lekar koji je lečio HIV pozitivne žene, vodio njihove trudnoće i porađao ih. Brinuo je o tome što ženama invalidima u Srbiji nije dostupna ginekološka zdravstvena zaštita, te je samo za njih nabavio adekvatnu opremu u svojoj dnevnoj bolnici. Bio je pionir u svemu. Učestvovao je u rađanju prve bebe iz epruvete u našoj državi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP