Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POJAS SPASAVA ŽIVOT

Koliki je značaj pojasa u automobilu?

Autor: E. A. | 25.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Oko 71,6 odsto vozača automobila vezuje pojas, odnosno 68,1 odsto suvozača, pokazuju najnovija istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja. Situacija je još lošija u pogledu vezivanja pojasa na zadnjem sedištu - gde među 100 putnika, tek četvoro bude vezano!

Pojas spasava život: Zorana Mihajlović

Pojas spasava život: Zorana Mihajlović

Prilikom saobraćajne nezgode u kojoj vozač ili putnici u vozilu nisu vezani, događa se da nakon udara vozila u neki objekat nevezani vozač ili putnik udara u delove u unutrašnjosti vozila (na primer: grudima u volan ili glavom o vetrobransko staklo), čime mogu nastati povrede sa smrtnim ishodom. Upotreba sigurnosnih pojaseva, prilikom sudara zadržava telo vozača, odnosno putnika čvrsto vezanog za sedište, i time sprečava udar tela u delove unutrašnjosti vozila.


Prilikom udara vozila u neku prepreku, vozilo se zaustavlja, a nevezana tela koja se nalaze unutar vozila nastavljaju da se kreću i udaraju u unutrašnjost vozila - volan, vetrobranska stakla, sedište ispred sebe i tako dalje. Vezan pojas u ovakvim situacijama ima funkciju da zadrži čoveka vezanog za sedište i spreči povrede!
Pojas je napravljen tako da prelazi preko najčvršćih delova tela - ramena i karličnog pojasa. Poznato je da se prilikom sudara opterećenje vozača i putnika povećava i do 20 puta. Na taj način putnik sa zadnjeg sedišta može da povredi vozača ili suvozača na prednjem sedištu, nezavisno od toga da li oni koriste pojas ili ne. Zato je važno da pojas koriste svi putnici u vozilu, jer nevezani putnici mogu da ugroze vozača i suvozača, koji sede na prednjim sedištima i koji su vezani.

Pojas smanjuje rizik od teških povreda u saobraćajnim nezgodama za oko 60-70%, dok u slučaju prevrtanja vozila smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 75 odsto. AMSS postavio je simulator čeonog udara u svom Auto-centru u Ruzveltovoj broj 19. Pozivamo sve građane da svakog radnog dana i subotom, od 9 do 17 časova, mogu besplatno isprobati simulator i uveriti se u značaj korišćenja sigurnosnog pojasa u saobraćaju pri minimalnoj brzini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP