Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA NE MOŽE SADA DA ODLUČI O PARADI

Kolinda: Ja sam vrhovna zapovednica, ja zapovedam!

Autor: Tanjug | 08.05.2015 - 22:59:00h | Komentara: 0

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je ona vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske i da hrvatska vlada ne može sama da donese odluku da li će vojna parada povodom dvadesete godišnjice operacije hrvatske vojske i policije "Oluja" biti u Zagrebu ili u Kninu, i kada.

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović | Foto: Profimedia

- Ja sam vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske, ja izdajem naređenja vojsci, to je dakle odluka koju Vlada ne može doneti sama, i ne bi bilo dobro da donosi takvu odluku, rekla je Kitarović gostujući u emisiji "Javna stvar" HRT-a povodom vojne parade oko koje se lome koplja poslednjih nedelja.

Kitarović je primetila da je jedno učešće u "Oluji", a drugo održavanje vojne parade povodom obeležavanja dvadesete godišnjice "Oluje", preneo je Indeks.hr.
- Mislim da je jedno postrojavanje onih jedinica koje su učestvovale u Oluji, a drugo velika i svečana parada na koji smo nameravali da pozovemo naše saveznike. Za to u Kninu nemamo prostora i Zagreb mnogo primereniji. Ne bih konkretno o kojim saveznicima, ali radi se tu o našim saveznicima iz NATO-a, rekla je hrvatska predsednica.

Kitarović je izrazila žaljenje što se vode polemike kako proslaviti "Oluju", jer imaju "puno prečih problema", da je "Oluja jedna od najvećih pobeda u istoriji hrvatskog naroda i da bi o tome trebalo da budu jedinstveni i "poslušaju jedni druge".
- Ne želim da taj dan bude (uzrok) podela, ne želim da vidim sliku dve Hrvatske. Jedne Hrvatske u Kninu koja nikako neće imati vremena da dođe do Zagreba za eventualnu vojnu paradu i slike jedne druge Hrvatske u Zagrebu, onih ljudi koji su ostali u Zagrebu koji će biti poluprazan, naglasila je Kitarović.
Hrvatska predsednica predložila je da bi mnogo primerenije da vojna parada bude u Zagrebu na Dan oružanih snaga, 28. maja 2016. kojem bi se mogle pridružiti i savezničke snage NATO-a, dodaje agencija Hina.
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta saopštio je ranije danas da odluka Vlade Hrvatske o osnivanju Odbora za obeležavanje 20. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" predstavlja antievropski čin.

Linta je ukazao da je "Hrvatska jedina država Evropske unije koja skoro dve decenije slavi zločin nad delom svojih građana srpske nacionalnosti" i apelovao na Evropsku komisiju i Evropski parlament da ne dozvole da jedna njena članica slavi takav masovni zločin.
On je naveo da se hrvatska vlast, opozicija i branitelji slažu u veoma malo stvari, a jedna od njih jeste da treba proslavljati "zločinačku akciju Oluja, kojom je proterano preko 220.000 Srba i ubijeno više od 1.200 srpskih civila".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP