Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OŠTRE REAKCIJE U SRBIJI NA IZJAVU PREDSEDNICE HRVATSKE

Kolinda vodi Pavelićevu politiku!

Autor: E. A. | 17.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović ocenio je da je izjava Kolinde Grabar Kitarović, nove predsednice Hrvatske, da su svi Srbi koji žive u Hrvatskoj Hrvati skandalozna.

Hvali se da gađa  bolje od profesionalaca

Hvali se da gađa bolje od profesionalaca

„Želim da verujem da se radi o skandalu“, kazao je Stefanović na konferenciji za novinare SNS-a i dodao da ne sme da zamisli šta bi se dogodilo kada bi u Srbiji „neko tako nešto rekao za neku nacionalnu manjinu“. On je izjavio da se nada da će predsednica Hrvatske „prestati da se bavi skandalima i početi da radi nešto“.
„Nadam se da se radi samo o skandaloznoj izjavi, a ne o politici Starčevića i Pavelića“, kazao je Stefanović.


Janko Veselinović, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije, rekao je da je duboko iznenađen izjavom predsednice Hrvatske u kojoj za Srbe u Hrvatskoj kaže da su Hrvati.

- Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i verske opredeljenosti s jedne strane i državljanstva sa druge strane, onda je ova izjava još opasnija. Kolinda Grabar Kitarović ovom izjavom oživljava pravašku ideju Ante Starčevića iz 19. veka, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba - stoji u saopštenju.
Veselinović će se u svoje ime i ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu zalagati za puna prava Srba u Hrvatskoj i za poštovanje njihovog identiteta, verskih osećanja, kao i prava na upotrebu jezika, ćiriličnog pisma, kao i ostvarivanje drugih manjinskih i statusnih prava, baš kao što se zalaže za poštovanje prava na nacionalnu opredeljenost i prava na versku opredeljenost nacionalnih manjina u Srbiji, a time i građana hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Srpsku decu  su u Jasenovcu asimilovali u Hrvate

Srpsku decu su u Jasenovcu asimilovali u Hrvate


Nije zabeleženo čak ni u ratnim devedesetim godinama da je bilo ko od visokih državnih funkcionera u Hrvatskoj izjavio da su Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati. Ukoliko bi na prostorima bivše Jugoslavije zaživela politika negiranja nacije i verske opredeljenosti, to bi bilo veoma loše, navodi se u saopštenju.

Srbi da se isele ili asimiluju


Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica, izjavu Kolinde Grabar Kitarović da sve građane Hrvatske smatra Hrvatima ocenio je kao provokativnu i šovinističku. „To praktično znači da je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i ko je Srbin po nacionalnosti. Navedena izjava predstavlja jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju“, rekao je Linta.

Poslednji komentari
  • Bastovanovic Vreme: 17.01.2015 09:37h

    A zasto se svi bunite??? Premijer Srbije Aleksandar Vucic je rekao da se ona samo sali.

  • Branko Vreme: 18.01.2015 00:34h

    Smešno je da je Kolinda u Hrvatskoj dobila izbore za samo 1800 glasova, a u dijaspori 30200. Ustvari ona nema legitimitet apsolutne većine kao Josipović kad je pobedio pre 5 godina sa 80%:20%, nego zakonske 50%+.

  • Hehe Vreme: 18.01.2015 06:46h

    Pokatolicavanje Srba traje bar 4 veka.Zna se da danas nema Srba katolika ili Srba zapadne vere kako ih je Vuk Karadzic zvao a bio ih je pun Dubrovnik npr. Po difoltu postali Hrvati. Stepinac se u pismu papi Piju 12 cini mi se,hvalio kako sveta crkva ima 200.000 novih katolika.Zamislite koliko potomaka su ostavili i koju brojku danas cine? Sta stanovista genealogie kao nauke hrvate treba traziti u tragovima. Hrvati su jos pre 150 godina smatrani najmanjom nacijom Evrope skoncentrisanom u Zagorju. Dakle pre nego sto su razbijanjem drugih nac. korpusa nastale mikro nacije tipa Crnogorci,tzv, Makedonci ili Bosnjaci.Ova ce zaseniti Tudjmana garantujem.A za ovog Bastovanovica,kakva je to sala u 21 veku?

  • toti Vreme: 18.01.2015 09:01h

    Nimalo nije naivno,niti je skandalozno.Izjave predsednice Hrvatske su jasne i nedvosmislene.Samo neznam zasto se drzava Srbija, ne oglasi isto kao i Hrvatska u slucaju Seselj i pitanje rasne diskriminacije ne postavi pred Evropski parlament.Ako se ovakve stvari desavaju,a Evropski parlament ne reaguje,kakva je svrha nase teznje za uclanjenje u takvu Evropu u kojoj vladaju sve vrste diskriminacije od ljudskih do materijalnih.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP