Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVA PREDSEDNICA HRVATSKE NAJAVILA TVRĐE ODNOSE SA SRBIJOM, ALI EU JE ZAUZDAVA

Kolinda zove Tomu!

Autor: V. Papović - I. Kljajić | 13.01.2015 - 21:00:00h | Komentara: 9

Osim što je dobila prvu ženu na mestu predsednika, Hrvatska je izborom Kolinde Grabar Kitarović vratila konzervativnu desnicu na jednu od najvažnijih poluga vlasti, koja će u velikoj meri određivati i buduće odnose sa Srbijom.

Kolinda Grabar  Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović

Mada je u izbornoj kampanji davala prilično zapaljive izjave o uslovljavanju napretka Srbije ka EU i pominjala Vojvodinu u kontekstu susedne države u kojoj žive Hrvati, nova šefica hrvatske države iz tabora HDZ-a, kako procenjuju politički analitičari iz obe zemlje, neće imati toliko manevarskog prostora da zaista pogorša ionako krhke odnose Zagreba i Beograda. Očekuje se takođe da predsednika Nikolića pozove na inauguraciju u Zagreb.


Rasna pinap plavuša


Odmah po proglašenju pobednika, društvene mreže zatrpala je fotografija sasvim ogoljene predsednice Hrvatske. Kolinda kao rasna plavuša uslikana je u maniru pinap devojaka na nekoj od plaža. Pokazala je sve svoje adute - od prsa do pozamašnih oblina.

- Ona je manje svađalački nastrojena nego premijer Zoran Milanović, manje je bliska Srbiji nego dosadašnji predsednik Ivo Josipović, ali ima veći pritisak da se dokaže - zaključio je hrvatski analitičar Žarko Puhovski.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, procenjuje da će odnosi Srbije i Hrvatske pod novim predsedničkim vođstvom biti pragmatičniji, a Hrvatska će istovremeno, kako kaže, pokušati da bude dalje od Balkana i što bliža EU.

- Ne očekujem posebne komplikacije u odnosu sa Srbijom, uprkos predizbornim najavama. Odnos će biti mnogo pragmatičniji jer je tako bilo i sa prethodnom vladom HDZ-a u kojoj su Srbi u Hrvatskoj učestvovali. Sama ličnost Kolinde Grabar Kitarović, kao bivše ambasadorke u SAD i pomoćnice generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, odgovara ambicijama hrvatske desnice da bude bliže Evropi i Americi - objašnjava Simić.

Mrsko mi je ići u taj Zagreb, ali kako da je odbijem

Mrsko mi je ići u taj Zagreb, ali kako da je odbijem | Foto: Oliver Bunić


Veću pragmatičnost prema Srbiji u rešavanju problema sa nestalima i granicama predviđa i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. On je podsetio na izjavu novoizabrane predsednice da postoji spremnost da se otvori bolno pitanje nestalih sa obe strane, što se, kako je naglasio, nikad nije čulo od dosadašnjeg predsednika Ive Josipovića.


- I ono što je rečeno, to će se i dogoditi. Ona će zaista pozvati Tomislava Nikolića u Zagreb, on će ići i to će biti prvi znak da je nešto drugačije, da ne kažem bolje na relaciji Beograd-Zagreb - ocenio je Janjić.

Za Srbe u Hrvatskoj, situacija se, po oceni Janjića, neće promeniti pobedom kandidatkinje HDZ-a na predsedničkim izborima u toj državi.

- Predstavnici političkog vođstva Srba u Hrvatskoj su uvek imali više razumevanja sa HDZ-om, iako je to apsurdno za javnost u Srbiji. Sa socijaldemokratama, Srbi imaju traumu iz prošlosti jer smatraju da su ih socijaldemokrate u doba Ivice Račana izdale - rekao je on.

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović

Prva vlast pod direktnom kontrolom NATO

Kao donedavni visoki funkcioner u NATO, Kolinda Grabar Kitarović je svojom pobedom dovela Hrvatsku u poziciju da postane prva zemlja pod nekom vrstom direktne kontrole te alijanse. Iako je i bivši predsednik Ivo Josipović bio zagovornik NATO, nova šefica hrvatske države učinila je da odnosi Hrvatske i Alijanse budu znatno ogoljeniji.

Štrbac: Zaboravlja nestale Srbe


Izjavu novoizabrane predsednice da će put Srbije u EU usloviti rešavanjem sudbine nestalih u ratu predsednik Dokumentaciono-verifikacionog centra „Veritas“ naziva zamenom teza, pošto Hrvatska potražuje 865 građana, dok je još nepoznata sudbina 1.880 Srba koji su nestali u „Oluji“ i drugim operacijama hrvatske vojske.
- Od ovog broja, 1.324 su civili, od kojih je 514 žena. U Hrvatskoj i dalje postoji 380 registrovanih grobnih mesta na kojima se nalaze srpske žrtve koje još nisu ekshumirane. U Zagrebu se nalazi 380 tela koja nisu identifikovana - naglašava Štrbac.

Jakov Kitarović

Jakov Kitarović

Jakov Kitarović, prva papuča Hrvatske

Prva hrvatska predsednica priznala je da je njen suprug Jakov Kitarović svoju karijeru svesno stavio u drugi plan kako bi ona mogla da se posveti diplomatskoj i političkoj karijeri. Njegova uloga tokom godina uspona Kolinde na lestvici moći bila je isključivo uloga njenog vernog pratioca. Služba sadašnje predsednice Hrvatske u glavnom gradu Amerike pamtiće se po aferi u kojoj je glavni akter bio upravo ambasadorkin suprug Jakov, do tada prilično neeksponiran. Tada je otkriveno da je koristio službeni automobil ambasade za privatne poslove.
Jakov Kitarović je rođen u Rijeci, gde je na Pomorskom fakultetu trenutno „mirujući“ profesor. Kolinda i Jakov upoznali su se u Zagrebu tokom studentskih dana, kada je on bio na Fakultetu elektronike i računarstva, a ona na Filozofskom fakultetu. Zanimljivo je da je zbog suprugine karijere pauzu napravio i u usponu na akademskoj lestvici. Stigao je do zvanja magistra, a doktorat, iako u planu, nije završio zbog obaveza svoje lepše polovine. Jakov redovno čuva decu, ali i kuva ručak za celu porodicu!

Poslednji komentari
  • VladimirR. Vreme: 14.01.2015 01:19h

    Kud je ne izabraše pre dvaest godina pa da i ja svrnem na tu uguranciju.

  • Kimi Vreme: 14.01.2015 07:01h

    MILF, MILF, MILF....

  • misho Vreme: 14.01.2015 07:22h

    dobra je ali je naša zorana bolja

  • sumadinka Vreme: 14.01.2015 09:53h

    Steta sto nije Boris predsednik, bas bi bili lep par, mislim kao dva suseda na predsedničkoj funkciji.

  • pista 021 Vreme: 14.01.2015 11:34h

    ona kod hrcaka i zorana kod nas, su dve najvece promasene investicije. bog da prosti, ali nece.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP