Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNO DO KRAJA OKTOBRA

Komarci ubijaju po Kraljevu i Vojvodini!

Autor: Radmila Briza | 03.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 3

Virus Zapadnog Nila, koji prenose zaraženi komarci, vrebaće nas do kraja oktobra zbog lepog vremena i temperatura koje će se, prema najvama metereologa, kretati oko 20 stepeni C.

Posebno bi trebalo da budu oprezni žitelji Melenaca, Malog Iđoša, Jabuke, Opova, Zrenjanina, Novog Bečeja, Srbobrana, Perleza, Bajmoka i Kraljeva, jer su tamo izolovani komarci koji su prenosici ove opasne bolesti.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, dosad je u Srbiji ove godine od groznice Zapadnog Nila umrlo osmoro ljudi.

Topli oktobar


Meteorolog Branko Sparavalo, kaže za „Alo!“ da će najviše dnevne temperature do 20. oktobra biti prijatnih 20 stepeni C.
- Do kraja meseca biće neznatno svežije, odnosno najviša dnevna kretaće se do 16 stepeni – navodi on.

- Svi su bili stariji od 60 godina i imali su neku hroničnu bolest. Zvanično je prijavljen 51 laboratorijski potvrđen slučaj i 18 verovatnih. Da bi infekcija kod pacijenta bila potvrđena, uz ispoljenu kliničku sliku upale mozga ili moždanica, neophodno je da se potvrdi i prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru – kažu za „Alo!“ u „Batutu“.

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, monitoring ili ispitivanje prisustva zaraženih komaraca na teritoriji Srbije radi se redovno, a lokaliteti za prikupljanje insekata određeni su na osnovu postojeće epidemiloško-epizootiološke situacije u prethodnim godinama.

Ove godine  je od virusa  Zapadnog  Nila umrlo  osmoro ljudi

Ove godine je od virusa Zapadnog Nila umrlo osmoro ljudi | Foto: Vesna Lalić


- Prisustvo virusa u komarcima utvrđeno je Melenacima, Malom Iđošu, Jabuci, Opovu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Srbobranu, Perlezu, Bajmoku i Kraljevu - kažu u tom Ministarstvu.

Legla insekata zaraženih  virusom Zapadnog Nila  nalaze se u osam vojvođanskih mesta i u srcu Šumadije

Legla insekata zaraženih virusom Zapadnog Nila nalaze se u osam vojvođanskih mesta i u srcu Šumadije


Dr Milanko Šekler, načelnik Nacionalne referentne laboratorije Specijalističkog veterinarskog instituta „Kraljevo“, gde se ispituje prisustvo virusa groznice Zapadenog Nila, kaže za „Alo!“ da bi žitelji mesta gde je utvrđeno prisustvo virusa trebalo da budu na oprezu.

Komarac

Komarac | Foto: Shutterstock


- Ne bi trebalo da idu na pecanje, bez zaštite od ujeda. A to znači da nose odeću koja im prekriva ruke i noge. Za razliku od prethodne godine, kada je leto bilo sušno i toplo, što je idealno za komarce, ove godine je bilo kišno i hladnije. Komaraca je, zbog velike vlage, bilo mnogo više nego inače, ali nisu imali pogodne uslove da se u njima razvije dovoljna količina virusa – objašnjava on.
 

Najugroženiji hronični bolesnici

Dr Mijomir Pelemiš, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti, kaže za „Alo!“ da simptomi bolesti uglavnom nisu teški kod velikog broja inficiranih ljudi.
- Karakteristični simptomi su povišena telesna temperatura, umor, malaksalost, glavobolja. Na sreću, samo kod malog broja bolesnika mogu da se jave zapaljenje mozga i moždanih opni. To se obično dešava kod osoba koje već imaju neku hroničnu bolest – objašnjava dr Pelemiš.

Poslednji komentari
  • ogi Vreme: 03.10.2014 09:08h

    Ne mogu da verujem da su nasu zaboravljenu Kikindu i komarci zaobisli. Mogli bi malo prozujati opstinskom upravom i bocnuti nase Cvarkove,Boskice i Torbice,a bogami ima i par Dobrosavljeva za posmatranje.

  • olga Vreme: 03.10.2014 15:03h

    Ma šta se bre sekirate kada ste doveli radikale na vlast.Sve će to Vučić da sredi al,malo sutra.

  • LA Guns Vreme: 03.10.2014 15:05h

    Kikindi ni niski komarci ne mogu ništa jer u našoj lok. samoupravi rade uglavnom debelokožci kojima niko ništa ne može.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP