Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPŠTINI SAVSKI VENAC NALOŽENO UKLANJANJE PLOČE

Kome smeta čovek koji je spasao Savski most?

Autor: Alo.rs | 22.12.2014 - 14:58:00h | Komentara: 1

Grad Beograd naložio je Opštini Savski venac da ukloni spomen ploču postvaljenu u čast Miladina Zarića koji je oktobra 1944. razminirao Savski most.

Savski most

Savski most | Foto: Profimedia

Spomen ploča u čast učitelja Miladina Zarića, koji je 20. oktobra 1944. godine razminirao Savski most, sprečivši njegovo rušenje, postavljena je 21. oktobra ove godine.
Otkrivanju spomen ploče na kuću u kojoj je živeo Milana Zarića prisustvovoa je i njegov unuk Aleksandar Zarić.
Ovom povodom predsednik Opštine Savski venac Dušan Dinčić uputio je otvorneo pismo Jasmini Mitrović Marić, predsednici komisije za spomenike i nazive trgova i ulica i Vladanu Vukosavljeviću, sekretaru sekretarijata za kulturu grada beograda.
"Tabla je postavljena na kuću u kojoj je Miladin Zarić živeo u oktobru 1944. i iz koje je pod neprijateljskom vatrom krenuo da izvrši herojsko delo po kome je ostao zabeležen u istoriji Beograda i Srbije. Opština Savski venac se već godinu dana bori da se sačuva uspomena na Miladina Zarića i njegov herojski čin i tabla je samo deo inicijative za preimenovanje Starog tramvajskog mosta u "Most Miladina Zarića", koju su pokrenuli Filip Vukša i udruženje Imamo plan", navodi se u otvorenom pismu Dinčića.
Dinčić podseća da je table postavljena na sedamdesetu godišnjicu podviga i u sklopu obeležavanja oslobođenja Beograda od nacizma.
"Apelujemo da povređena sujeta birokrata - koji godinu dana ćute na molbe
da se Stari tramvajski most preimenuje u Most Miladina Zarića, a sada žele da uklone tablu jer ih niko nije pitao za njeno postavljanje - ne ugrozi odavanje pošte čoveku koji je rizikovao život radi dobrobiti svih Beograđana.
Sramota za svakoga ko skine ovu tablu biće dvostruka, prvo kada je bude uklanjao, a drugo kada je bude ponovo postavljao. Jer, budite sigurni, opština Savski venac neće odustati: tabla posvećena Miladinu Zariću će se nalaziti na njegovoj zgradi, a svakoga ko je skine nateraćemo da je u najkraćem roku vrati", naveo je Dinčić u dopisu Jasmini Mitrović Marić.
Poslednji komentari
  • Zakon Vreme: 22.12.2014 16:41h

    Uz duzno postvanje delu i liku pokojnika, treba je skinuti jer valjda ima neki red kako se to radi. Zato nam je i drzava takva jer svi rade sta hoce, kad hoce i kako misle da treba, ne postujuci institucije i zakon.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP