Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA

Komemorativna svečanost zakazana za utorak 24. mart

Autor: Tanjug | 22.03.2015 - 11:46:00h | Komentara: 2

U Beogradu će u utorak, 24. marta, na godišnjicu početka NATO bombardovanja Srbije, biti organizovana centralna državna komemorativna svečanost.

Vojni avioni

Srbija će ove godine obeležiti 16 godina od NATO bombardovanja | Foto: Profimedia.rs

Ministar za rad, zapoljšljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je Tanjugu da će tim povodom biti upriličen prigodan program, a da će se na komemorativnoj svečanosti obratiti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

 - Kao što vidite, mi ne zaboravljamo, pamtimo sve što se desilo i znamo da se odredimo prema onome što se desilo u istoriji i isto tako znamo da gledamo unapred - rekao je Vulin i dodao da će skupu prisustvovati veliki broj zvanica.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana od 19.50 časova, kod zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije, na uglu Nemanjine i Kneza Miloša, piše na sajtu gradske uprave.

Dodaje se da će nadležne gradske službe i MUP po potrebi preusmeravati saobraćaj i zatvaranje okolnih ulica u zoni održavanja skupa povodom godišnjice agresije NATO-a.

Srbija će ove godine obeležiti 16 godina od NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta.

Odluka o vazdušnim udarima na Srbiju, odnosno na SRJ, doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan, a naredbu je tadašnjem komandantu saveznickih snaga, americkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Kao razlog za napad na SRJ navedena je humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji i neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu njene pokrajine.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. u 19.45 časova vazdušnim udarima na više područja Srbije i Crne Gore.

Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, a ranjeno je i povredeno više od 12.500 osoba.

Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Dan kasnije je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja.
Poslednji komentari
  • mr Vreme: 22.03.2015 12:08h

    Nakon 16 godina vi još uvek imate procenu koliko je poginulo ljudi u zločinačkom bombardovanju naše zemlje od strane zločinačke NATO alijanse.Da li neko oseća odgovornost što se ne zna svaka žrtva koju je počinila zločinačka NATO alijansa.Sramota, sve ste vi zaboravili i pojedine zločince doveli da vas savetuju.

  • Loka Vreme: 23.03.2015 12:24h

    A sada, na godišnjicu bi naši političari sa zločincima da potpišu ugovor da mogu po Srbiji da vršljaju i rade šta hoće, a to je čista veleizdaja !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP