Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUKA

Komisija za nabavke kao „crvene beretke”!

Autor: I. Ninić | 14.04.2013 - 22:56:00h | Komentara: 0

Borislav Galić, bivši šef kabineta načelnika DB-a i doskorašnji predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, za izradu neupotrebljivog i krajnje čudnog logotipa ovog državnog organa platio je 200.000 dinara svom poznaniku i umetniku Vladimiru Labatu, koji je devedesetih godina aktivno kreirao sva obeležja za Službu državne bezbednosti i Jedinicu za specijalne operacije („crvene beretke”), otkriva „Alo!“.

„Crvene beretke”

„Crvene beretke” | Foto: Beta - Nenad Petrović

Iako ovaj državni organ u svojim službenim dokumentima isključivo koristi mali grb Republike Srbije, Galić je u decembru 2010. godine doneo i potpisao odluku kojom se pristupa izradi logotipa komisije koji treba da „ostavlja prvi pozitivan utisak na svaku stranku i da doprinosi razvijanju uspešnog imidža“. Izvor „Alo!“ iz Komisije kaže da se od tada do danas pokazalo da je logotip „bespotrebno ruglo koje je napravljeno samo da bi Borislava Galića asociralo na simbole DB-a“.

Naručilac: Galić

Naručilac: Galić

- U duhu poslova koje obavljamo, kao državni organ mogli smo da na svom sajtu istaknemo grb Republike Srbije jer su to isto učinili Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu konkurencije, poverenik za informacije i drugi. Međutim, naš bivši šef Galić je sa svojim poznanikom i slobodnim umetnikom Vladimirom Labatom potpisao autorski ugovor o izradi idejnog rešenja logotipa i za to mu je na teret budžeta plaćen neto honorar od čak 200.000 dinara.

Izvršilac: Labat

Izvršilac: Labat

Niko nema pojma šta ta maskota od logotipa simbolizuje i za šta služi, osim što se Galiću dopao još u formi idejnog rešenja, s obzirom na to da ga je uradio isti čovek koji je „brendirao“ JSO - kaže za „Alo!“ službenik iz Komisije koji je insistirao na anonimnosti.

Interesantno je da u sam logotip nije utisnut tačan, odnosno pun zakonski naziv Komisije. Naš izvor otkriva da je Galić, kao „pasionirani bezbednjak“, nakon „brendiranja“ Komisije postao zamenik presednika Upravnog odbora Fondacije „Vladimir Labat Rovnjev“ iz Novog Sada, a što potvrđuje i njen osnivač.

Zlokobni vuk JSO

Zlokobni vuk JSO


- Galića sam u UO Fondacije stavio jer sam smatrao da ima dosta veza u Beogradu, viđen je svuda, a radio je u policiji i DB-u. Ako je neko prisutan svuda, onda i on i ja od toga možda možemo da imam neku korist i zbog toga je takav čovek u Fondaciji, a logotip za Komisiju je napravljen pre nego što je moja fondacija osnovana. Boru Galića znam još iz perioda kada sam radio za Državnu bezbednost, što ne znači da smo prijatelji, već poznanici.

Ratoborni logo Komisije

Ratoborni logo Komisije

Vi to možete povezati kako god hoćete, ali to nema veze jedno s drugim. Idejno rešenje logotipa sam uradio više kako bih pomogao Galiću, a ne da bih se obogatio od toga - kaže za „Alo!“ Vladimir Labat i dodaje da bi „puna cena izrade logotipa koštala od 3.000 do 4.000 evra, u slučaju da je želeo da svoj rad obiljno naplati“.

On priznaje da u ovom slučaju Galić, kao rukovodilac državnog organa, nije raspisao uobičajeni javni konkurs za izradu logotipa, već mu je posao dodeljen „po pozivu“, što je karakteristično kada su se radi o „specifičnim autorima ili hitnosti“. Labat za „Alo!“ potvrđuje da je devedesetih godina izradio oznake za Vojsku Jugoslavije, DB i JSO, i to besplatno, ali da je nova vlast nakon 2000. godine sve promenila, uvodeći, kako kaže, „oznake koje nemaju veze sa našom tradicijom“. Od Borislava Galića nismo uspeli da dobijemo komentar u vezi sa „brendiranjem“ institucije na čijem čelu je bio do 1. aprila ove godine.

S mačevima u javne nabavke?!


Umetnik Vladimir Labat kaže da on ne pravi logotipe ukoliko nemaju „energetsku podlogu“ i da je zbog toga veoma važno da svaki simbol ima svoje objašnjenje. Prema njegovim rečima, logotip Republičke komsije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ima „specifično značenje“.
- Imate oreol oko znaka koji simbolizuje zaštitu i njime se šalje poruka sigurnosti i usmerenja ka centru. Zatim, prisutna su četiri mača koji asociraju na krst, a zna se da je krst simbol materijalne i zemaljske moći. Na svakom maču se nalazi zastava, što znači da je mač vezan za državnost. Dvosekli mač je simbol pravde, dostojanstva, čojstva i junaštva. Ovde mač nema dršku i kao strelica je prikazan ka centru, iz kojeg se odlučuje o nečemu veoma bitnom. Sve su ovo simboli srpstva i Srbije i njima se simbolizuju dignitet, poštenje, pravda i stručnost - objašnjava Labat.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP