Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDAL

Komunalci objavili lične podatke građana

Autor: Blic | 29.08.2014 - 17:05:00h | Komentara: 2

U izveštajima gradskih javnih preduzeća o dugovanjima za njihove usluge, dostavljenim Gradskom veću i medijima, uz imena i prezimena najvećih dužnika navode se i njihove adrese i brojevi telefona!

Podaci su dostavljeni kako bi se utvrdio ukupni dug građana i privrede prema javnim preduzećima. U temeljnosti su prednjačili “Komunalac”, koji je objavio i adrese i brojeve telefona svih korisnika čiji je dug veći od 30.000 dinara, i “Gradac” sa dostavljenim adresama najvećih dužnika.

Gradsko veće nije reagovalo na kršenje zakona

Gradsko veće nije reagovalo na kršenje zakona | Foto: Vladimir Nikitović

 Zamenik poverenika za informacije od javnog značaja Aleksandar Resanović kaže za „Blic” da je slučaj iz Čačka nezabeležen u dosadašnjoj praksi.

- Nesumnjivo se radi o prekomernoj obradi podataka. Ne vidim drugu svrhu ovakvog prikupljanja podataka o dužnicima osim da ti ljudi budu stavljeni na stub srama, pa nije dovoljno što se navode njihova imena i prezimena, već se dodaju adresa, pa i broj telefona. To je neprimereno. Javna preduzeća treba da preduzmu zakonom utvrđene mere prema dužnicima radi naplate duga, a ne da te podatke objavljuju javno, što se svakako čini ukoliko se oni dostavljaju medijima - navodi Resanović.
On naglašava da su se u ovom slučaju stekli uslovi za postupanje poverenika koji može izreći neku od mera koje mu stoje na raspolaganju: upozorenje, rešenje o brisanju spornih podataka ili zabrana njihove dalje obrade. Zbog nemarnosti lokalne administracije, navode u povereništvu, oštećeni građani imaju pravo i da tuže odgovarajuća javna preduzeća.
Direktor JP “Komunalac” Ljubomir Sikora ističe da on nije odgovoran za objavljivanje ličnih podataka građana, navodeći da je za propust kriva služba u gradskoj upravi koja je materijal dostavila medijima.
- Kao direktor ništa nisam prekršio jer podatke nisam ni dostavio javnosti. Spisak je iz baze podataka preduzeća, iz koje nismo mogli da izbrišemo adrese i brojeve telefona jer oni služe za našu komunikaciju sa građanima. U svakom slučaju, ova dokumentacija isključivo je trebalo da služi za internu analizu osnivača i javnih preduzeća, a propust je načinio onaj ko na papirima nije napisao svrhu korišćenja materijala - izričit je Sikora.

Zloupotreba ličnih podataka

Nije im bilo dovoljno što su se na računima za iznošenje smeća u prvom kvartalu našli matični brojevi korisnika, nego sada objavljuju i adresu i broj telefona. Valjda da bi neko mogao da me pozove i da mi kaže da sam nesavestan građanin ili da me pronađe kod kuće i to mi saspe u lice. Razmišljam da tužim grad Čačak - najavljuje Zoran Pavlović, jedan od dužnika.

Poslednji komentari
  • @pegica@ Vreme: 31.08.2014 14:16h

    To je veličanstvo jednog čoveka pravi gest. Srećno rodjenje sina...

  • jeca Vreme: 31.08.2014 16:02h

    Lepa vest za promenu.Daj Boze sto vise dece.Srecno❤❤❤

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP