Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USPEH

Komunalci potpisali Kolektivni ugovor

Autor: Beta | 05.03.2015 - 15:22:00h | Komentara: 0

Predstavnici sindikata javnih preduzeća u komunalnoj delatnosti Srbije potpisali su danas u Vladi Srbije sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović poseban Kolektivni ugovor.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Tanjug

Mihajlović je nakon potpisivanja tog dokumenta, novinarima kazala da Vlada Srbije želi da uredi i napravi jasna pravila igre za sve - radnike, državu i za preduzeća, i da je zato ovaj kolektivni ugovor veoma značajan, posebno što ga većina komunalnih preduzeća nije imala u prethodnom periodu.

"Ugovor odmah stupa na snagu i zaštitiće komunalne radnike, ali i obezbediće sigurnost u poslu u kojem se oni bave", kazala je Mihajlović.

Ona je navela i da Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rade na izmeni Zakona o komunalnim delatnostima kako bi ta delatnost bila izdignuta na nivo koji zaslužuje.

Predstavnik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić kazao je da je danas veliki dan za 70.000 zaposlenih komunalnih radnika jer zadnjih 20 godina nije bilo akta koji bi regulisao minimum prava i obaveza za komunalne radnike u Srbiji.

Komunalci

Komunalci | Foto: Mitar Mitrović

"Ovaj posao je bio veoma težak, stručno i istorijski veoma zahtevan. Možemo da kažemo da smo napravili prvi korak ka poboljšanju, uređenju i uvođenju komunalnog reda", naglasio je Grujić.

On je dodao da je komunalni sektor amortizer socijalnih gibanja i čuvar socijalnog mira u Srbiji i da će ovaj kolektivni ugovor, kao i izmena Zakona o komunalnim dalatnostima koja sledi doprineti da se komunalna delatnost uredi kvalitetno, a uz pristojnu cenu.

Predstavnik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" Milan Simić kazao je da su zaposleni u komunalnoj delatnosti već 10 godina imali inicijativu da izađu iz okvira lokalne samouprave i da sa Vladom Srbije potpišu nešto da bi se poboljšali uslovi za zaposlene.

"Uspeli smo da jednim članom ovog ugovora napravimo kontrolu lokalnih samouprava preko Ministarstva gradjevine. To nije bio slučaj do sada", naglasio je Simić

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP