Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAHTEV

Komunalci traže da budu izuzeti od smanjenja plata!

Autor: Tanjug | 03.11.2014 - 18:29:00h | Komentara: 5

Predstavnici dva sindikata – Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti predali su danas takve zahteve u Vladi Srbije za resorna ministarstva (finansija i saobraćaja) i za predsednika vlade.

Sindikati u svojim zahtevima traže, između ostalog, da što pre počnu pregovori i da se usaglase stavovi za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za komunalnu delatnosti, da se zaposleni u toj oblasti izuzmu od smanjenja zarada, a zalažu se i za uvođenje sive ekonomije u legalne tokove.

Radnik Gradske čistoće

Radnik Gradske čistoće | Foto: Dimitrije Goll

Predsednik sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić smatra da je nepravedno da zaposleni u komunalnoj delatnosti budu obuhvaćeni merama štednje kroz smanjenje zarada u javnom sektoru, jer se ne finansiraju iz budžeta, već novac zarađuju prodajom proizvoda i pružanjem usluga.
On je novinarima kazao da predstavnicima tih sindikata do sada niko nije dao šansu da obrazlože svoje zahteve, ističući da će smanjenje zarada itekako ugroziti materijalni i socijalni položaj 70.000 zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti koji rade u teškim uslovima.
Grujić je podsetio da je prosečcna plata zaposlenih u javno-komunalnom sektoru 36.000 dinara i da je za 17 odsto niža od proseka privrede Srbije, a 27 odsto od zaposlenih u javnim preduzećima.
Prema njegovim rečima, više od 30 odsto zaposlenih u komunalnoj delatnosti prima platu koja je niža od minimalne zarade.
Na današnoj sednici republičkog odbora sindikati će doneti odluku o daljim aktivnostima, najavio je Grujić i dodao da od Vlade Srbije očekuju razumevanje za predložene zahteve, kao i da će se jednom sedmično okupljati i skretati pažnju na svoj težak položaj.
Takođe je rekao da će zaposleni u toj ustanovi nastaviti da rade svoj posao, da neće obustaviti rad, ali da neće odustati od svojih zahteva.
Sindikati takođe zahtevaju da se poveća naplata nenaplaćenih poreza i doprinosa, smanjenje budžetskih izdavanja za političke partije, smanjenje broja nepotrebnih agencija i plata direktora agencija i javnih preduzeća.
Grujić je najavio i da će sindikati podneti inicijativu za ocenu ustavnosti propisa kojim se umanjuju zarade u javnim-komunalnim preduzećima.
Poslednji komentari
  • Maja Vreme: 03.11.2014 18:54h

    Zašto da budžet štedi na platama komunalaca da bi stvorio klasu prebogatih notara? Notar mesečno zaradi 50.000 eura od novca koji je do sada išao u budžet. Od sirotinje se uzima da bi prelivali bogatima.

  • 2KD Vreme: 03.11.2014 20:48h

    ma nemoj ,ja cu da drzim glavu u torbi svakog dana za umanjeni minimalac ,a oni ce primati minimum 40000 i to traljavo radeci svoj posao nije nego,Uz sve to ja nisam na drzavnim jaslama,nego u firmi koja samo glumi da je jaka,a cista je mizerija da mizernije nema

  • MrX Vreme: 03.11.2014 22:43h

    Polako drugari...kreću štrajkovi do jaja...pa ni Vojnici nisu veverice...deset godina im plate nisu povećane!

  • Napredno i radikalno Vreme: 04.11.2014 04:34h

    Ma svi sa budžeta na minimalac, onim sa partijskim knjižicama otkaz, kome nije dobro nek ide u privatnu firmu da vidi kako se "lebac" zarađuje.Država će ojačati, a kad se razrede neradnici selektivno dobrim radnicima dizati plate.

  • Kostadin Vreme: 04.11.2014 06:56h

    Sirotinjo, morate sve da vratite što ste pokrali u komunizmu. Došli ste sa drvenim koferom i dobili posao, stanove , kredite, džabe školovanje , džabe lečenje i letovanje. NAZAD U PLANINU .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP