Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLAVNO PITANJE: OTVARANJE POGLAVLJA

Konferencija "Prijatelji Srbije"! (FOTO)

Autor: Tanjug | 18.05.2015 - 11:05:00h | Komentara: 3

U Briselu je danas počela konferencija "Prijatelji Srbije", a premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predstavnike svih 28 država-članica EU, uključujući ministre spoljnih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnamjera, Austrije Sebastijana Kurca, Hrvatske Vesne Pusić, Italije Paola Djentilonija, kao i komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana. Sastanku prisustvuje i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.


Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Vesna Pusić | Foto: ALO.RS

 
Konferencija se održava na inicijativu ministara spoljnih poslova Austrije i Italije, Kurca i Đentilonija, kako bi se predstavila dostignuća Srbije u evrointegracijama.
Svih 28 članica potvrdilo je da će njihovi ministri ili državni sekretari učestvovati na sastanku "Prijatelja Srbije", saopšteno je uoči skupa.
"Ovako širok odziv dokazuje da u EU ne samo da nema ni jedne zemlje koja ne želi da vidi Srbiju kao članicu, već da postoji dobra volja da joj se pomogne na putu u Evropu", rekao je za Tanjug briselski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.


Zamišljeno je da sastanak, koji će se održati u hotelu "Sofitel" na jednom od najlepših briselskih trgova, počne uvodnim govorima Aleksandra Vučića, i šefova diplomatije Austrije i Italije, i da se nastavi neformalnom diskusijom o evropskoj perspektivi Srbije. O važnosti koja se u Briselu pridaje ovom skupu govori i to što je zbog njega pomeren početak ministarskog saveta EU posvećenog izbegličkoj krizi, a među "Prijatelje Srbije" uvrstio se i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Aleksandar Vučić i Johanes Han

Aleksandar Vučić i Johanes Han | Foto: ALO.RS

 


Iako na formalnom sastanku ministarskog saveta u ponedeljak neće biti diskusije o proširenju, glavni cilj skupa u "Sofitelu" je da pripremi teren da se što pre otvore prva pregovaračka poglavlja, što Austrija i Italija već duže vremena zagovaraju.


Premijer Vučić je više puta rekao da već u junu, a najkasnije u septembru očekuje otvaranje nekoliko poglavlja, a pre svega 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava) i 35 (normalizacija odnosa Beograda i Prištine), koja imaju primat u pregovaračkom procesu.
"Ja razumem da u EU postoji zamor od proširenja, ali je kod srpskog naroda prisutan zamor od strpljenja", upozorio je Vučić u nedavnom intervjuu za RTS.
Evropski zvaničnici na pitanje o datumu otvaranja prvih poglavlja obično odgovaraju da očekuju da će se to desiti "pre kraja godine", izbegavajući da se odrede preciznije, jer zeleno svetlo za taj korak moraju da daju svih 28 članica.


Nezvanično, međutim, Tanjug saznaje da je u načelu postignuta saglasnost da se formalna odluka donese na ministarskom sastanku u septembru, a da se konkretna poglavlja otvore u oktobru, sa čime je saglasna i Nemačka, koja je donedavno bila rezervisana po ovom pitanju.
"Današnji skup predstavlja dobru priliku da ministri nezvanično preciziraju pozicije svojih zemalja kako na jesen, kada se otvaranje poglavlja zvanično nađe na dnevnom redu, ne bi bilo neprijatnih iznenađenja", kazao je Tanjugov diplomatski izvor.

Poslednji komentari
  • Nenad_50 Vreme: 18.05.2015 11:46h

    Vucicu Ko je ovde prijatelj Srbije ?????????????????????????????????

  • dr Vreme: 18.05.2015 12:28h

    E, blago nam sa njima, svakim danom smo bliže Evropi, a ona sve dalje.

  • smrtnik Vreme: 18.05.2015 15:24h

    Pored losih prijatelja, neprijatelji su nam suvisni i ne potrebni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP