Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPOZORENJE

Kontrolori ubuduće u svakom autobusu!

Autor: 24sata.rs | 23.04.2013 - 15:57:00h | Komentara: 2

Zbog drastičnog pada prodaje Bus plus karata (u poslednja dva meseca prodato 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine) iz grada su najavili da će, ukoliko se stanje ne popravi, kao represivnu meru zaposliti još 2.000 kontrolora. To znači da će kontrolora biti u doslovno svakom vozilu gradskog prevoza.

Bus Plus

Ako se prodaja karata ne poveća biće više kontrolora | Foto: Emil Čonkić

Trenutno putnicima karte pregleda 250 Bus plus kontrolora koji su u martu napisali za četvrtinu više opomena nego u istom mesecu prošle godine. Kako ističu iz gradske uprave „više nemaju odakle da finansiraju javni prevoz“, kao i da trenutni prihodi pokrivaju tek 40 odsto troškova prevoza, dok se 60 odsto finansira iz gradskog budžeta.

- Ne ostaje nam ništa drugo nego da uvedemo 2.000 kontrolora i ulaz isključivo na prednja vrata, pa samo ko ima kartu može da se vozi. Godišnje izdvajamo 100 miliona evra da građani ne bi plaćali ekonomsku cenu karte i bićemo u situaciji da za 50 odsto smanjimo broj vozila ako se tako nastavi. To, s druge strane, nije pošteno prema Beograđanima koji uredno plaćaju kartu - rekao je nedavno gradonačelnik Dragan Đilas u interviju za „Blic“.
Direkcija za javni prevoz pozdravila je ovu inicijativu jer će biti smanjen broj švercera.
- Svako povećanje broja kontrolora smanjiće šverc u gradskom prevozu, što direktno dovodi do povećanja prodaje karata, pa samim tim i prihoda. Povećanjem prihoda pokrio bi se trošak za dodatno angažovanje kontrolora i smanjio iznos finansija iz budžeta za subvencionisanje prevoza - kažu u Direkciji.
S druge strane, u Busu plusu ističu da su ukupni prihodi od dopuna personalizovanih i nepersonalizovanih karata u martu i februaru pali za skoro petinu u odnosu na prošlu godinu i da su se u gradu zbog toga odlučili da preduzmu ovakvu meru kako bi povećali zaradu.
Poslednji komentari
  • besnifok Vreme: 23.04.2013 16:56h

    U pravu su recimo mi iz Besnog foka moramo ujutu stojati sa ispravnim kartama zbog punog busa svercera iz okolnih sela

  • Violeta Vreme: 24.04.2013 07:01h

    Ko laze da nema para za kartu, nek proda mobilni i nek manje prica u prevozu! Sta ti sverceri misle od cega da se plate troskovi i plate radnika u GSP?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP