Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MUKE NAŠIH GASTARBAJTERA ZBOG BIZNISA SRPSKIH AMBASADA

Konzulati nameću svoje Topaloviće?!

Autor: A. Medaković | 12.05.2014 - 07:38:00h | Komentara: 5

Porodice naših iseljenika koji umru u inostranstvu, a kojima je poslednja želja bila da budu sahranjeni u domovini, prinuđene su da plaćaju basnoslovne sume novca pogrebnim preduzećima za prevoz pokojnika do Srbije. Da zlo bude gore, kako saznaje „Alo!“, u „posao“ su uključeni i pojedinci iz konzularnih predstavništava, koji ožalošćenoj rodbini nameću „proverene pogrebnike“. U to se uverio i Miroslav Zdravković iz Niša, kome su u našoj ambasadi u Stokholmu dali vizitkartu pogrebnika, koji mu je za prevoz pokojne majke do Srbije tražio 36.000 kruna, odnosno skoro četiri hiljade evra!

pogrebnik

Miroslav je majku na kraju dovezao sam za svega 1.000 evra, a sprovodnicu su mu, bez problema, dali Šveđani

„U ambasadi u Stokholmu dali su mi vizitkartu
pogrebnika, koji mi je za transport majke do Srbije tražio 4.000 evra. Kada sam hteo da je sam prevezem, odbili su da mi daju sprovodnicu“, priča Miroslav Zdravković

- U ambasadi nisu hteli ni da me saslušaju, samo su mi gurnuli vizitkartu pogrebnika i rekli da mi on može završiti kompletnu dokumentaciju. Taj pogrebnik mi je rekao da je cena prevoza avionom do Beograda oko 10.000 kruna, odnosno više od hiljadu evra, ali da u tu cifru nije uračunat prevoz do Stokholma, kao i prevoz od Beograda do Niša. Kada sam pitao koliko bi me koštao prevoz pogrebnim kolima, rečeno mi je da je cifra 3.600 kruna, odnosno skoro četiri hiljada evra - ogorčen je Zdravković, i dodaje da je nakon toga odlučio da majku preveze sopstvenom kombijem. Međutim, i tu je naišao na prepreku.

Pogrebnici

- Kada sam završio svu papirologiju za majku, u ambasadi sam zatražio sprovodnicu. Iako na sajtu Ministarstva spoljnih poslova piše da sprovodnicu izdaju na zahtev rodbine ili pogrebnog preduzeća, nisu hteli da mi je izdaju, uz objašnjenje da ne mogu ja da prevezem majku, jer nisam pogrebnik. Zbog toga sam se obratio švedskom pogrebnom preduzeću, koje mi je izdalo papir da prevoz majke vršim za njihove potrebe. Najgore od svega je to što su me u ambasadi ubeđivali da majku ne mogu da prevezem bez tog papira, jer ću imati problema na graničnim prelazima, a ja sam granicu prešao bukvalno za pet minuta, a tražili su mi samo sprovodnicu i ništa više - objašnjava Zdravković, i dodaje da ga je prevoz majke od Švedske do Niša koštao ukupno oko 1.000 evra.

Pogrebnici

 

Nišliji B. M. u ambasadi u
Nemačkoj preporučili
pogrebnika, koji mu je tokom
transporta pokojnog brata do
Srbije cenu prevoza podigao
sa 2.000 na 3.200 evra

Sličnu situaciju imao je i njegov sugrađanin B. M., kome je iznenadna umro brat u Nemačkoj. Kada je otišao u ambasadu da se raspita za postupak prevoza, dali su mu spisak pogrebnih preduzeća.

- Još uvek u šoku od bratovljeve smrti, pozvao sam jedno od tih preduzeća. Dogovorio sam se sa čovekom da telo preveze do Srbije za 2.000 evra. Pošto sam žurio da organizujem sahranu, krenuo sam pre njih. Međutim, u Sloveniji mi je stigla poruka na mobilni telefon da je cena skočila na 2.600 evra, a kad sam ušao u Hrvatsku, dobio sam još jednu poruku da je konačna cena, zbog skoka troškova, 3.200 evra. Pošto sam bio hiljadu kilometara od Nemačke, nisam mogao ništa drugo, nego da to prihvatim - očajan je naš sagovornik.

Pogrebnici

Ministarstvo i ambasade bez odgovara
S obzirom na to da je za bilo kakve odgovore naših ambasada u svetu jedino nadležno Ministarstvo spoljnih poslova, „Alo!“ je pokušao da sazna zbog čega konzularna odeljenja porodicama preminulih daju imena pogrebnika koji vrše prevoz pokojnika, te zašto se porodicama ne izdaju sprovodnice kada to traže. Iako su odgovori obećani, oni nisu stigli ni nakon višednevnog čekanja. Javnost je takođe ostala bez podataka koliko sprovodnica se zatraži na godišnjem nivou i kakva je zakonska procedura koja reguliše oblast prevoza tela pokojnika.

Poslednji komentari
  • zika dusseldorf Vreme: 12.05.2014 08:09h

    sramota je sta rade u nasim AMBASADAMA , AMBASADE trebaju da nasim gradjanima pomazu i izlaze u susret a ne da nam vecito fali jedan PAPIR da bi neko bio PRIVILEGOVAN po zakonu EU posmrtni ostaci U MEDJUNARODNOM TRANSPORTU se mogu prevoziti u svim vozilima u koja moze da stane KOVCEG ...........ali ako bi odobrili to nasi u AMBASADI nebi bilo PROCENTA .........

  • justicia Vreme: 12.05.2014 09:10h

    3600 svedskih kruna je oko 340 evra a ne 4.000.

  • vaske Vreme: 12.05.2014 10:22h

    justicija ako si procitala ceo tekst na pocetku se vidi da pise 36000 i mogla si sama skontati da je u daljem tekstu doslo do stamparske greske

  • bane-iz-nis Vreme: 12.05.2014 10:54h

    kad ositis da ces da umres idi si brate sa avionom i tacka

  • bezimena Vreme: 12.05.2014 14:41h

    U nasoj zemlji postoji grobarska mafija! Kad ce ona doci na red!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP