Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Korupcija u KC Vojvodine: Legalizovali mito!

Autor: I. Ninić - R. Kantar | 21.06.2013 - 13:46:00h | Komentara: 2

Ne samo da je Dragan Drašković, direktor Kliničkog centra Vojodine, na račun članova Etičkog odbora i rukovodilaca uplatio 1,8 miliona dinara koje je ispod žita dobio od farmaceutskih kompanija koje su naručivale klinička istraživanja u toj instituciji već je pokušana i legalizacija mita! Naime, kako „Alo!” saznaje, čelni ljudi KCV-a ustanovili su obavezu po kojoj farmaceutske kuće snose troškove rada Etičkog odbora u iznosu od 800 evra!

Zbog kršenja etičkih normi i koruptivnog ponašanja uprave KCV-a, stručna i zdravstvena javnost traži momentalnu ostavku direktora Draškovića.

Ministarstvo finansija  podnelo prekršajne  i krivične prijave  protiv nadležnih  u KC Vojvodina

Ministarstvo finansija podnelo prekršajne i krivične prijave protiv nadležnih u KC Vojvodina

 Nadležni ćute


U KCV-u juče nismo dobili odgovore na pitanja da li je etički i zakonito da Etički odbor prima novac od naručioca čiji rad treba da kontroliše, kao ni na prethodna pitanja u vezi s novcem koji su direktor Dragan Drašković i drugi zaposleni primili od farmaceutskih kompanija. Tajac je zavladao i u nadležnom Ministarstvu zdravlja, gde nam nisu odgovorili na pitanja na koji način će kazniti odgovorne za brojne skandale u ovoj zdravstvenoj instituciji i da li će tražiti hitnu smenu direktora KCV-a. Odgovore nismo dobili ni od Vlade AP Vojvodine, koja postavlja kadrove u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

„Sponzor (naručilac) studije nadoknađuje troškove rada Etičkog odbora u iznosu od 800 evra, u dinarskoj protivvrednosti”, odluka je koja se nalazi na zvaničnom sajtu KCV-a, a koja prema mišljenju dr Draška Karađinovića, potpredsednika asocijacije „Doktori protiv korupcije”, predstavlja bahati pokušaj da se legalizuje „apanaža” koju su direktor KCV-a i 11 zaposlenih dobijali od farmaceutskih kompanija.


- Nedopustivo je da Etički odbor, kontrolno telo čiji je osnovni cilj da prati pružanje i sprovođenje zdravstvene zaštite i maksimalno vodi računa o načelima najviše profesionalne etike, za svoj rad dobija novac od kompanija čiji rad upravo treba da proverava. To je klasični sukob interesa i najgrublje kršenje svih normi - smatra Karađinović, koji ističe da je šokiran što Ministarstvo zdravlja još uvek nije reagovalo.

- Nakon svih afera u KCV-u, Ministarstvo zdravlja je po službenoj dužnosti već trebalo da reaguje i da smeni direktora! U nadležnosti Ministarstva zdravlja je bilo i da ispituje rad ove zdrastvene institucije i podnese krivične prijave protiv odgovornih, a ne da to radi budžetska inspekcija Ministarstva finansija - kaže Karađinović.

Dragan Drašković,  direktor KC Vojvodine

Dragan Drašković, direktor KC Vojvodine

 Naime, kako je „Alo!” juče pisao, kroz formu sponzorstva profitabilnih projekata za ispitivanje lekova, pojedine farmaceutske kompanije su sa 1,8 miliona dinara podmitile grupu lekara članova Etičkog odbora KC Vojvodine koji odlučuju o sprovođenju kliničkih ispitivanja, a novac su dobijali i pojedini rukovodioci u toj zdravstvenoj ustanovi. Ovu aferu otkrilo je Odeljenje za budžetsku inspekciju Ministarstva finansija i privrede, koje je vršilo kontrolu rada KCV-a u periodu od 23. 7. do 30. 11. 2012. Kako su za „Alo!” poručili u tom ministarstvu, tom prilikom je utvrđen niz nepravilnosti, povodom kojih je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica u KCV-u. Protiv direktora KCV-a Dragana Draškovića pak zbog osnovane sumnje da je izvršio više krivičnih dela podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. 

- Mi smo uradili sve što je u našoj nadležnosti i sada je na drugim organima da procesuiraju ovaj slučaj - ukazali su iz ministarstva. 

Lekari videli od ministarke?!

Miroslav Petrović iz Udruženja pacijenata „Pravo na zdravlje” nije iznenađen ovim slučajem, jer se slične stvari, kako kaže, dešavaju na najvišem nivou. 

- Naše zdravstvo je na poslednjem mestu u Evropi po korisnosti za pacijente, upravo zbog ovakvih pojava kao što je to slučaj u KC Vojvodine. Zašto da to lekari ne rade kada je ministarka Slavica Đukić Dejanović, pored javne funkcije, istovremeno bila i honorarni konsultant farmaceutskih kompanija? U atmosferi gde je kredbilitet ministarke ozbiljno poljuljan, gde se zdravstvene afere samo gomilaju, a ne rešavavaju, ni lekari nisu imuni na dodatni džeparac od farmaceutskih kompanija - ukazuje za „Alo!“ Petrović.
 

Poslednji komentari
  • a clanovi RRA Vreme: 21.06.2013 16:17h

    Meni se cini da su u istom polozaju clanovi RRA.

  • Bora Vreme: 22.06.2013 10:55h

    Pod hitno smeniti sve kadrove i postaviti kadrove SNS-a.na svim nivoima.Od portira do direktora.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP