Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I ONI ŽELE SVOJ DEO...

Kosovo može samo da sanja blago SFRJ!

Autor: Novosti | 07.12.2014 - 21:31:00h | Komentara: 1

Ostavinskoj raspravi između republika bivše SFRJ ne nazire se kraj, a u ovaj mučan proces sada bi da se uključi i - Kosovo.

SFRJ

Ostavinskoj raspravi između republika bivše SFRJ ne nazire se kraj, a u ovaj mučan proces sada bi da se uključi i - Kosovo. Nova vlada samoproglašene države baviće se, kako piše prištinska štampa, pitanjem sukcesije i tražiće deo imovine bivše Jugoslavije. Oni će, navodi se, potraživati određeni broj diplomatsko-konzularnih objekata - predstavništava bivše SFRJ, vojnih objekata i deo arhiva nekadašnje države...
Stručnjaci, međutim, tvrde da Kosovo nema pravo na podelu imovine bivše SFRJ, nije deo sukcesije, a taj proces ne može da se odvija u granicama Srbije.
- Pošto se sukcesija uspostavlja između suverenih i nezavisnih država i pošto Republika Srbija nije priznala Kosovo i Metohiju kao suverenu i nezavisnu državu, ne može se govoriti o sukcesiji - kaže, za „Novosti“, Rodoljub Etinski, glavni pravni savetnik Ministarstva spoljnih poslova. - Ovo ne znači, međutim, da Beograd i Priština ne mogu da razgovaraju o imovinskim i finansijskim pitanjima u okviru Briselskog procesa. Kosovo i Metohija, kao autonomna pokrajina, može da ima svoju imovinu i može da preuzme odgovarajuće finansijske obaveze, baš kao što pokrajine ili regioni u drugim državama imaju svoju imovinu i finansijske obaveze.
A Dejan Popović, profesor Pravnog fakulteta, podseća da je pitanje sukcesije rešeno Badinterovom arbitražom kao pitanje odnosa republika bivše SFRJ - Hrvatske, Slovenije, SRJ, Makedonije i BiH.
- Kosovo nije imalo status republike, ono je imalo status pokrajine unutar Srbije i ne mogu se primenjivati pravila sukcesije - kaže on za „Novosti“.
Popović, koji je bio i član srpskog pregovaračkog tima na pregovorima o Kosovu, u Beču 2006. godine, ističe da ovo pitanje ni tada nije otvarano, već je razgovarano o dugovima i nekim drugim ekonomskim pitanjima koja nemaju veze sa sukcesijom i podelom imovine.
- Ni Crna Gora, koja se na referendumu otcepila od državne zajednice SCG, nije sukcesor bivše Jugoslavije, već je pristala da svoja prava i obaveze stiče na drugi način. Utoliko pre, taj princip se odnosi na Kosovo koje nije, ni u kom slučaju, sukcesor SFRJ. I oni su toga svesni, ali iz političkih razloga pričaće da imaju prava na sukcesiju - navodi naš sagovornik.

Niko još to nije uradio!

Da Kosovo nema pravo na podelu imovine bivše zajedničke države smatra i profesor Oliver Antić koji je ranije bio visoki predstavnik Srbije u komitetu za sukcesiju:

- Kosovo se otcepilo od Srbije protivpravnom secesijom, i niko u svetu ko se tako odvojio nije polagao pravo na sukcesiju. Ovakav zahtev Kosova nije pravno utemljen, a u pravu svaki zahtev mora da ima neki osnov.

Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 08.12.2014 09:33h

    Ako amerika kaze da imaju pravo uzece nam i zgradu skupstine, a ne tamo neke konzularne objekte po belom svetu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP