Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIŠTINSKA ŠTAMPA TVRDI

Kosovo najviše trguje sa centralnom Srbijom

Autor: Tanjug | 22.06.2015 - 13:43:00h | Komentara: 0

Kosovo i Metohija nastavlja da beleži visok deficit u robnoj razemni sa svetom zbog nedostatka unutrasnje proizvodnje, jer je samo tokom 2014. godine iz južne pokrajine izašlo 2,2 milijarde evra, a eksport robe iznosio je svega 324 miliona evra, prenosi danas prištinski dnevnik "Koha Ditore", navodeći da je najveći trgovinski partner južne pokrajine centralna Srbija.

Evro Evri Novac Plaćanje

Ilustracija | Foto: Profimedia

Koliko je veliki trgovinski deficit Kosova sa svetom ilustruje izvestaj pokrajinske Agencije za Statistiku za trgovinski bilans 2014 godine u kojem je navedeno da "izvoz pokriva uvoz za samo 12,8 odsto", jer je u prošloj godini ukupni uvoz u južnu pokrajinu iznosio više od 2,5 milijarde evra, a ukupni izvoz 324 miliona evra.

U povećanju uvoza je uticalo povećanje potrosnje, prenosi portal "Koha.net", a rast potrošnje u odnosu na prethodnu godinu dogodio se zbog povećanja plata od 25 odsto u javnom sektoru i povećanja doznaka iz inostranstva.

Od povećanja potrošnje na Kosovu najviše je profitirala centralna Srbija, jer je odatle došlo najveće povećanje izvoza, od oko 30 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom.

Vrednost robe uvozene iz centralne iz Srbije u 2014 godini iznosila je 368 miliona evra, ili za 83 miliona eura u odnosu na 2013. godinu, dok je vrednost uvoza iz južne pokrajine bilo 285 miliona evra.
Ovo je najveće povećanje trgovine sa Srbijom, s obzirom da je u bliskoj u prošlosti uvoz iz centralne Srbije stagnirao, prenosi "Koha Ditore".
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP