Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TERORISTI SE SPREMALI ZA NAPAD U JUŽNOJ POKRAJINI

Kosovo: Uhapšeni Albanci u vezi s Al Kaidom?

Autor: RTS | 12.11.2013 - 11:26:00h | Komentara: 0

Uhapšena šestočlana grupa kosovskih Albanaca, osumnjičena da je pripremala terorističke napade. Policija veruje da su povezani sa terorističkom mrežom Al Kaida.

Specijalna kosovska jedinica : Rosu

Uhapšeni su, kako prenosi RTS, planirali napade na Gnjilane i na jezero Grmija u Prištini, a jedan od uhapšenih ratovao je u Siriji. Takođe, prilikom hapšenja, u njihovim kućama je pronađen arsenal oružja.
Kako piše list Zeri, telefoni uhapšenih prisluškivani su nekoliko meseci. Inače, dodaje taj prištinski list, ta grupa od šest Albanaca, od kojih se jedan vratio iz Sirije, sastavljena je od mladih ljudi iz Prištine i Gnjilana.
Prošle nedelje neki od njih sastali su se u blizini jezera Grmija gde su, kako se sumnja, pripremali teroristički napad. Takođe se sumnja da su prethodnog dana napad na dvojicu američkih državljana izvela dvojica pripadnika ove grupe.
Prisluškivanjem se saznalo za plan, a usledila je policijska akcija i hapšenje. Nisu svi bili povezani sa Grmijom, pa se deo akcija odvijao i u Gnjilanu.
U ova dva grada je uhapšeno šest priipadnika ove grupe: V. Šalja, G. Seljimi, M. Huseni, N. Suljejmani, A. Mehmeti i B. Muljoilji, dok je jedan i dalje u bekstvu.
"Koha ditore" piše da je G.( Genc ) Seljimi povratnik iz Sirije. Njegov ratni nadimak je "Ebu Hafs Al Albani". Tvrdi da sledi put Al Kaide na Balkanu i najavljuje njen skori dolazak.
"Al Albani" je neko vreme bio u Siriji kao ratnik sa Kosova zajedno sa ostalim Albancima. Davno se vratio na Kosovo, a povratak ga je učinio sumnjivim. Dugo je praćen dok u sredu nije uhapšen. U petak mu je određen pritvor od 30 dana.
Tokom akcije policija je zaplenila jedan snajper, jednu poluautomatsku pušku, dva pištolja, jedan modifikovani pištolj, oko 1.200 metaka za automatksu ušku, 1.100 evra, dva vozila marke BMW i jedno vozilo marke "mercedes".
"Policija je našla 18 materijalnih dokaza koji se povezuju sa njihovim delovanjem. Oni se sumnjiče da su pripremali napade sa motivom verske mržnje. Sumnja se da su povezani sa islamskom teroristićkom organizacijom Al Nustra u Siriji", rekao je za "Kohu ditore" neimenovani zvaničnik.
"Koha ditore" navela je da postoje informacije da su uhapšeni uključeni u odlazak drugih boraca u Siriju.
Za razliku od većine uhapšenih, listom osumnjičenih za terorizam, uhapšeni Bekim M. je osumnjičen samo za težak fizički napad. Uhapšen je zbog prošlonedeljnog napada na dvojicu američkih državljana u Prištini, pripadnika verske organizacije koja na Kosovu deli verske letke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP