Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAMENILI KFOR

Kosovska policija će čuvati Pećku Patrijaršiju!

Autor: Tanjug | 26.08.2013 - 18:56:00h | Komentara: 0

Šef posebne jedinice kosovske policije za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji Dražo Božović izjavio je danas da je kosovska policija od Kfora preuzela ulogu obezbeđivanja manastira Pećka Patrijaršija.

Pećka  patrijaršija

Pećka patrijaršija | Foto: RAS

Kosovska policija preuzla je od Kfora ulogu obezbedjenja Pećke Patrijaršije, tako da medjunarodni vojnici na Kosovu obezbeđuju još jedino manastir Visoki Dečani, rekao je Božović Tanjugu.

On je precizirao da su pripadnici kosovske policije - jedinice za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasledja, pre nedelju dana u potpunosti od Kfora preuzeli ulogu obezbeđenja Patrijaršije.

Sastav jedinice koja obezbedjuje Parijaršiju, kako je rekao, multieničkog je karaktera i ona brine za bezbednost 24 verska i kulturna objekta na Kosovu.
Božović je rekao da je saradnja s predstavnicima manastira Pećka Patrijaršija na zavidnom nivou, a da su Euleks i Kfor u svakom trenutku spremni da pomognu kosovskoj policiji ukoliko zatreba.

Specijalna multietnička jedinica kosovske policije za zaštitu srpskog nasledja i verskih objekata ima oko 200 policajaca, a plod je ranijeg dogovora Beograda i Prištine.

Pripadnici ove jedinice minulih meseci bili su na obuci koju je organizovao OEBS širom Kosova.

Za zaštitu spomenika srpske verske i kulturne baštine na Kosovu do 2010. godine je bio zadužen Kfor, koji je kasnije svoju nadležnost prebacivao postepeno na kosovsku policiju.

Osim manstira Visoki Dečani, za čiju su zaštitu i danas zaduženi pripadnici medjunarodnih vojnih snaga, svi ostali verski i kulturni spomenicu su u zaštiti kosovske policije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP