Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVAKE GODINE ISTO

Kosovska policija ne istražuje napade na Srbe

Autor: Tanjug | 18.01.2015 - 13:05:00h | Komentara: 0

Policija Kosova je po službenoj dužnosti u obavezi da sprovede istragu zbog ugrožavanja bezbednosti građana, a, kada je u pitanju ugrožavanje bezebednosti Srba, kao u slučaju kamenovanja autobusa Srba iz Đakovice na Badnji dan, do sada očigledno nije bilo takve istrage jer ni jedan incident nije dobio sudski epilog, pišu frankfurtske "Vesti".

Đokica Stanojović

Đokica Stanojović | Foto: printskrin Jutjub

 
Srbi iz Đakovice za "Vesti" tvrde da ih svake godine kada odlaze u rodni grad (poslednjih devet godina) kamenicama zaspu iste osobe, što su zaključili i na osnovu medijskih i ličnih snimaka kojima su beležili svaki odlazak.
"Kako se oni uvek nađu kada mi dolazimo, a zna se da su nas prethodni put napadali, pita Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih iz Đakovice i dodaje da će te snimke naredne nedelje predati ambasadi SAD u Prištini i Unmiku koji su se odazvali na javni poziv Đakovčana.
Dalibor Jevtić, donedavni ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova izjavio je za frankfurtske Vijesti da su svaki odlazak Đakovčana u rodni grad pratili manji ili veći incidenti, i da niko nikada nije bio uhapšen, priveden, niti odgovarao za napade.
"Đakovčani su napadnuti svaki put kada su pokušali da u dodju u svoj rodni grad, bilo da je reč o verskim posetama ili da obidju kuće, kaže Jevtić.
Ističući da ima puno poštvanje za žrtve i da oni koju su počinili zločine treba za njih da odgovaraju, on ostaje pri izjavi zbog koje je u Prištini oštro napadan, da je "Đakovica zabranjeni grad za Srbe, i to će tako biti dokle god Srbi ne mogu dođu u svoj rodni grad".

Dalibor Jevtić

Dalibor Jevtić | Foto: printskrin Jutjub

 
Povodom oštrih reakcija u Prištini na izjavu novog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića koji je je one koji su Srbe na Badnji dan zasuli kamenicama nazvao "divljacima", Srbi iz Đakovice ukazuju da je to zamena teza.
"Na Badnji dan naš vozač je pogođen, ali ta vest izgleda nije važna, već je važna jedna reč upućena onome ko je gađao. Da li je nesposobnost, nemarnost ili propust, policija najbolje zna, ali je nemoguće da se za Badnji dan dozvoli okupljanje ispred ulaza u crkvu. Taj ko je dozvolio, znao je do čega će doći. To ćemo pokažemo našim snimkom i filmom, kaže Stanojević.

Kosovska policija

Kosovska policija

 

"Vesti" su i od policije Kosova pokušale da dobiju objašnjenje zašto se napadači na Srbe ne hapse, ali su umesto jasnog odgovora novinara lista "šetali od jednog do drugog telefonskog broja. Đakovica je odnedavno poseban policijski region, i kako nam je rečeno "nema osobu koja kontaktira sa medijima", navodi se u tekstu.
Taj grad je do skoro bio pod ingerencijom regionalne policije za Peć, kojoj pripadaju i opštine Istok, Klina, Dečane i Junik, mesta na kojima je ubedljivo najviše napada na Srbe povratnike, podsecjaju "Vesti.".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP