Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I TO DA VIDIMO...

Kosovski parlament sutra o formiranju suda za zločine OVK

Autor: Tanjug | 25.06.2015 - 20:35:00h | Komentara: 0

Kosovski parlament trebalo bi sutra da donese odluku o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

Skupština Kosova

Skupština Kosova

Ukoliko odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK ne bude doneta u kosovskom parlamentu, ona će biti doneta u Savetu bezbednosti UN, više puta do sada su upozorili međunarodni zvaničnici.


Do sada je mnogo puta odlagana sednica sa navedenom tačkom dnevnog reda, a poznavaoci prilika ne isključuju mogućnost da se to dogodi i sutra.


Istovremeno, Udruženje veterana OVK održaće protest zbog najavljene sednice o formiranju specijalnog suda, a predsednik udruženja rata OVK Džavit Jašari je rekao da, prema njegovim saznanjima, parlament neće imati neophodnu dvotrećinsku većinu za donošenje odluke.


Inače, Predlog zakona o specijalnom sudu za zločine OVK koji bi sutra trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom, tretira najteže ratne zločine, a predviđeno je da stupi na snagu do kraja godine.


U predlogu u koji je Tanjug ranije imao uvid, stoji da će Specijalni sud za zločine OVK suditi za istrebljivanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo i progon na političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili verskoj osnovi.


Specijalni sud za ratne zločine OVK biće podeljen na sudska veća koja će se baviti "namernim ubistvima, torturama ili neljudskim tretiranjem, uključujući i biološke eksperimente, uništavanje u masi i prisvajanje imovine koja se ne može obrazložiti vojnom neophodnošću, držanje talaca kao i ostale vrste zločina po međunarodnom pravu".


Takođe, predlogom je predviđeno da zakon o specijalnom sudu stupa na snagu šest meseci nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova, što bi značilo da bi, ukoliko bude usvojen, počeo da se primenjuje krajem decembra 2015. godine.


Optuženima će se suditi po zakonima Kosova, po proceudri krivičnog prava Kosova i "po svakom krivičnom kodu koji je bio na snazi od početka 1998. i do kraja 2000. godine".


Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson pozvala je početkom juna skupštinu Kosova da što pre forimira specijalni sud, upozorivši da u suprotnom neće moći da bude sprečeno njegovo formiranje u Savetu bezbednosti UN.


Kao krajnji rok za formiranje tog suda pominjani su 26., odnosno 28. maj, ali se to do danas nije dogodilo.


S druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja specijalnog suda za zločine OVK, a direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je ranije da ne sme biti bekstva od pravde, te da ratni zločini ne zastarevaju.


Srpski poslanici će, prema najavama, glasati za zakon o formiranju specijalnog suda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP