Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OVO SU NOVI SRPSKI VOZOVI

Koštaju 99 miliona evra, jure 160 na sat, imaju modernu opremu i klimu! (VIDEO)

Autor: Tanjug | 13.12.2014 - 19:00:00h | Komentara: 1

Železnice Srbije su do sada preuzele četiri nova elektromotorna voza od švajcarske kompanije Štadler, koji bi trebalo da budu uključeni u saobraćaj početkom godine, a najkasnije do proleća.

a

To su prvi novi elektromotorni vozovi koje su srpske železnice kupile posle više od 30 godina, izjavio je predsednikom Skupštine Železnica Srbije Zoran Anđelković tokom današnjeg obilaska novih "Švajcaraca" u Tehničko-putničkoj stanici Zemun, gde se testiraju.

Železnice Srbije su od Štadlera kupile ukupno 21 elektromotorni voz i svi će biti isporučeni do septembra, rekao je Anđelković Tanjugu prilikom prvog predstavljana Štadlerovog voza.

a

"To su ubedljivo najsavremeniji i prvi elektromotorni vozovi koje su srpske železnice kupile, posle nabavke vozova koji se sada koriste za BG i Beovoz", kazao je Anđelković.
Novi Štadlerovi vozovi u vrednosti od 99 miliona evra su kupljeni sredstvima kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Oni mogu da razviju brzinu od 160 km na čas, imaju savremenu opremu, klimatizovani su i prilagođeni osobama sa posebnim potrebama.

a

Anđelković je danas obišao Beogradski železnički čvor, kako bi se sa saradnicima uverio da je sve spremno za prelazak na novi železnički red vožnje, koji stupa na snagu u nedelju i važiće do 12. decembra 2015. godine.
On je obišao i radove na gradnji železničke stanice Beograd centar u Prokopu i najavio da će već tokom 2015. biti prošireni železnički kapaciteti buduće glavne železničke stanice, s obzirom da će sadašnja Glavna železnička stanica biti izmeštena zbog projekta Beograd na vodi.

Anđelković je podsetio da su ti radovi, koji se finansiraju kuvajtskim kreditom, krenuli početkom ovog meseca i naveo da je Kuvajt zainteresovan da obezbedi još jednu kreditnu liniju od oko 25 evra za dalje radove na kompletiranju "Prokopa" ispod ploče.

On je kazao da će kada bude potpuno funkcionisao "Prokop" ispod ploče biti više zainteresovanih investitora za prostor iznad ploče, gde može da se grade poslovni objekti, hoteli, šoping centri i drugo.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Dusko Vreme: 18.12.2014 11:05h

    Ko ce da ih vozi, kad skolujete masinovodje za zavod za zaposljavanje?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP