Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NORMALIZACIJA NASTAVE

Kraj štrajka prosvetara 18. februara

Autor: Tanjug | 12.02.2015 - 15:09:00h | Komentara: 0

Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS ''Nezavisnost" najavili su danas da će prekinuti štrajk 18. februara, kao i da očekuju da će nastavu od iduće sedmice normalizovati i škole članice preostala dva sindikata koji još uvek nisu potpisali sporazum o rešavanju spornih pitanja vezanih za štrajkačke zahteve.

Štrajk u školi

Normalizacija nastave od 18. februara | Foto: Goran Srdanov

''Ako i ova dva sindikata (Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije) donesu odluku da prihvataju sporazum koji je vlada ponudila i potpišu Poseban kolektivni ugovor sigurno će i u obavezi su da i oni od 18. februara normalizuju nastavu'', izjavio je na konferenciji za medije potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šojanović.

On je dodao da su se stekli uslovi da se štrajk prekine te da su sindikati u ovom momentu dobili najviše što su mogli.

Podsećajući da su sva četiri sindikata zajedno nastupala, on je istakao da očekuje da dva ostala reprezentativna sindikata imaju u subotu sastanke svojih organa na kojima će doneti odlluke da potpišu sporazum i kolektivni ugovor i prekinu štrajk.

On je objasnio i da se Sporazumom precizira da neće biti nadoknade časova, već da će nastavnici kroz povećan broj časova dopunskog i dodatnog rada nadoknaditi eventualno propušteno gradivo.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: Dušan Milenković

 
Kako je rekao, bitno je i to da se protiv osoba koji su članovi sindikata, a koji su bili u zakonskom štrajku neće preduzimati nikakve zakonske mere i da neće biti nikakvog odbitka.

Govoreći o zahtevima sindikata on je podsetio da je prvi štrajkački zahtev bio da se prosveta izuzme odbijanja 10 odsto od plate.

''Kroz pregovore i razgovor su nas ubedili da to nema osnova i da ne bi bilo zakonski da se izuzmemo od toga. Ipak, uspeli smo upravo kroz jedan od članova sporazuma i Poseban kolektivni ugovor kroz dobijanje novogodišnje nagrade u neku ruku nadoknaditi tih 10 odsto'', rekao je Šojanović.

On je naveo i da je potpisan Poseban kolektivni ugovor vrlo povoljan za zaposlene u obrazovanju.

''Posebni kolektivni ugovor je značajan i mnogo bolji za nas. Radnici imaju sigurnost svog radnog mesta'', rekao je Šojanović i objasnio da je, između ostalog, omogućeno radniku da dopuni normu bez konkursa.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je i započinjanje rada na Zakonu o platnim razredima pa tako u sporazumu stoji da se vlada i sindikati obavezuje da do 1. januara 2016. godine izradi zakon i započne njegova primena.

Kako je naveo, jedan deo se odnosi i na izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja gde je komisija odradila svoj posao.

Do sporazuma sindikata i resornog ministarstva došlo je posle skoro tri meseca pregovora o zahtevima sindikata, koji su tražili izuzeće od umanjenih zarada, donošenje zakona o platnim razredima i platnim grupama, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP